четвъртък, 18 март 2021 г.

КРИМИНОГЕН МЕ ГОНИ, МАЛЕ!

 в. „Стършел“, бр.3889/19 март 2021 г.

 Освен като източник на нещо като информация днешната преса служи и на все по-прогресивното обновяване на българския език.

„МОНИТОР” дава пример на по-консервативните издания със съобщението, че „Клиент гърми по кръчма, вбесил се, че затваря в 22 часа”. Дотук – нищо особено, никакво новаторство. Но какво е първото изречение! „20-годишният криминоген Христо Киров вдигна на крак полицията, след като отказа да напусне заведение, извади огнестрелно оръжие и започна да стреля на посоки”. Криминоген гърми напосоки – как ви се струва? Тая дума я няма в никой речник! Да не говорим за мониторното откритие с какво гърмят пищовите – „Следите от гилзите още личат по вратата и панорамните стъкла на бирарията”… В бъдеще криминалните романи ще започват така: „Той изстреля всичките си гилзи в тялото на нещастника…”

„ТРУД” от своя страна на цяла страница предлага оправдание на мъжете, пропили парите за букет на осми март: „Букети сеят зараза за 8-ми март”! Цитираният авторитет от Карачи ни уверява, че „Количеството вируси върху повърхността на един букет е право пропорционално на площта на цветовете в него”. И дава препоръка – „Миришете китките само през маска”!

Но – стига с тая пандемия, човек вече и зюмбюл да не смее да си купи! Къде-къде по-интересна е вече започналата предизборна кампания и съветите как да припечелите от нея! Тоя път не става дума за изтриване на билетчета, а за полагане на сравнително почтен и честен труд от дома: „Политическият трол с 1200 лв. на месец минимална „заплата”. Така поне твърдят експерти по троловете за „24 ЧАСА”. Работата не е трудна – само трябва да напопържате когото ви посочат. Срещу това – тролът „за 20-ина поста на ден си изкарва колкото учител”!

Най-забавното в публикацията е, че „пет организации на комуникационните агенции се обявиха против платените коментатори в мрежата”.

Дали има и други – не става много ясно, но очевидно е, че ако има, те нямат нищо против попръжните и фалшивите новини.

Малко странен на тоя фон е коментарът на „ТРУД” за инициативата на Фейсбук да следи и маркира постовете, които смята за съмнителни. Нещастният Зъкърбърг е определен като „Глобалният цензор”, а за да бъдем сигурни, че не е прав, има и разобличаващо разкритие – „Създателят на социалната мрежа е далтонист”!

Как различава фалшивите от истинските новини, след като не може да различи цветовете – ето, това е въпросът!

А кандидатите за слава и всенародно доверие, макар и в дъното на листите, могат да са спокойни – за „24 ЧАСА” математик е изчислил, че „788 гласа стигат да се мине по-нагоре в листите”. Да му мислят тези, които нямат голяма рода!

 Без много изчисления на следващия ден файдата от политическата дейност е илюстрирана с „Драганова първа даде непозната женска формация на царя и си купи сграда”!

Мандатоносителката на кандидатурата на Симеон II „Докато беше в парламента, купи на кредит голяма сграда на столичния булевард „Мария Луиза”. Е, за следващите избори мандатоносител не беше нужен, така че партийната централа била прибрана от банката, отпуснала кредита. Така е в политиката – като при Шишо Бакшишо – редуват се радост и тъга.

Сигурно сте забелязали как вестниците се радват, когато пишат за пари – възторгът понякога им иде даже отгоре! „Сградата на „Московска” грейва с 400 000 лева” – прочитаме без очила голямото заглавие на „ТРУД” и с въздишка си казваме, че някои биха грейнали и с по-малко.

След като си слагаме очилата, научаваме, че става дума за обновяване на фасадата на Столична община и преставаме да завиждаме.

До следващото сбъркано заглавие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар