събота, 25 януари 2020 г.

ДА ЛЪСНЕМ ПАТЪЦИТЕ!Хубаво е човек от време на време да отваря старите книжки – ако не друго, научава поне две неща – първо, че няма нищо ново под слънцето, и второ – че да се лъскат патъци е стара българска журналистическа традиция.
Ето един пример отпреди сто и тридесет години – княз Фердинанд, любител на природата, решава да се разходи из новата си страна. И вестник „Свобода” е по дирите му:
„Негово Царско Височество благоволи да се разходи из града нощно време, сам, придружен само от председателя на Народното събрание и околийския началник… Тук съм длъжен да кажа, че Негово Царско Височество спа само няколко часа…”
Сто и тридесет години по-късно „ТРУД” продължава славната традиция:
„Множеството от селото с минералните извори искрено се зарадва на визитата на министър-председателя. „Да сте жив и здрав, свалям си шапката пред вас от благоволение!”, каза развълнуван възрастен мъж на Борисов. А премиерът му стисна ръката: „И аз съм селянин от Банкя като теб!”
Грешката на Фердинанд е, че е благоволил да се разхожда нощем – когато хората спят. Иначе би могъл и той, като г-н Борисов, да благоволи да „предупреди полицай, охраняващ реда, да не прави компромиси и всички кметове, областни управители и политици от ГЕРБ, дошли на инспекцията, да спират на обозначените места… „Ако ли не: на високопоставените гости – актове!” – отсече Борисов. И сам спря на отбивка по ремонтираното трасе.”…
Хайде, стига, че стана благниво.
Но клевета ще е, ако обвиним родната журналистика, че е останала на нивото на края на ХIХ век, или, както би рекъл бай ни Ганьо, „Фин дю сийекъл” – „ТЕЛЕГРАФ” разширява кръгозора ни до смайващи ширини: „Куче изяло отрязания пенис на заклан гей”!
Това прадедите ни дори не са го и сънували!
Ако прочетеното ви е развълнувало, пийте една студена вода, за да продължим. Не можете? Няма вода? Глупости! Не гледайте тъпо в кранчето – четете „24 ЧАСА”, където Министерството на регионалното развитие и благоустройството тържествено обявява, че „Само 117 хиляди души са на воден режим”!
От тях – най-много в Перник и околните населени места – близо 82 000 души.
А другите?В област Велико Търново на воден режим е град Елена и пет села, в област Търговище засегнати са 10 781 души в Омуртаг и 45 в различни села, в област Шумен частично без вода са 10 000…”
Дотук – добре, остана само да разберем къде са се скрили последните десетина хиляди безводници. Лесно е – според „СТАНДАРТ” „Плевен и Ловеч пестят от септември”!
Ще речете – Плевен и Ловеч не бяха ли по-големи градове? Ако разделим десет на две – ще се окаже, че във всеки от тях са останали хора колкото за по-големшко село!
Глупости, ще ви отвърнем ние – вие ли знаете по-добре от МРРБ колко от избирателите нощем надават ухо към къркоренето на чешмите!

Няма коментари:

Публикуване на коментар