четвъртък, 16 януари 2020 г.

МАХМУРЛУК



 Доживяхме! Жалко, че пак други се сетиха преди нас – защото ние много повече можем да покажем в тази област  – от „ТРУД“ научихме, че в хърватската столица Загреб „Музеят на махмурлука търси доброволци“!
Доброволци не да изпитат прекрасното следпразнично състояние на духа и тялото, а да помагат да се подберат сред хилядите предложения най-шантавите изцепки.
Е, тук вече сме в силата си! Вземаме, да речем, дебелия „Уикенд“ и светкавично се натъкваме на първата – „Юлиян Константинов изяде бюфет“!
Из махалите щъкат инспектори да проверяват дали в кюмбетата не горят стари талашити, за да произвеждат фини прахови частици, но г-н Константинов очевидно е намерил окончателното решение (за едно друго окончателно такова ще стане дума по-нататък). За съжаление, от по-дребните буквички става ясно, че е изял не някаква захвърлена стара мебел край контейнера, а си пазарувал от топлия бюфет на някаква закусвалня.
Следпразничният махмурлук на „24 ЧАСА“ е излят в стихотворна форма – почти половината от последната страница на националния всекидневник е запълнена със снимка на симпатична млада дама и ода в нейна чест:
„И грешка в правописа няма,
машинописа тя го упражнява,
подсъдимите ги обвинява
и съдебната зала украсява!“
Старата поговорка за харизания кон може да се поосъвремени и така – на платена публикация римите не се гледат…
В края на краищата – ако се вярва на откритието на британски учени, цитирани от „ТРУД“, „Научно изследване доказва ползата на изкуството. Операта и театърът удължават живота“. В смисъл – „Хората, посещавали музей или театър по-често – веднъж месечно, са намалили риска да умрат в този период с 31 %“. Естествено – при тия цени на предварително купените билети, кой може да си позволи да пропусне спектакъла!
Превод на научното съобщение на новобългарски прави махмурлийският брой на „УИКЕНД“ – „Гледането на голия Деян Донков удължава живота“.
На някой да му се намира излишна биричка? За окончателно решение на проблема с махмурлука?
Защото коментаторът на „УИКЕНД“ г-н Георги Атанасов ни препоръчва друго – „Окончателно решение без Освиенцим“.
За тия, които са пропуснали някой и друг урок по история, „Окончателно решение“ е терминът, с който Хитлерова Германия назовава изтреблението на няколко милиона в лагерите на смъртта.
Днес новата световна заплаха, измислила окончателното решение за изтребване на „лошия човешки материал“, са екоактивистите – „В наши дни ставаме свидетели на апотеоза на класовата, корпоративно-криминална, фашизоидна гениалност на елитите, наричани още глобална Олигархия. На върха на този Октопод са разположени банкстерите от хищната порода на финансовия людоед Сорос и другите канибали от „Уолстрийт“, транснационалните корпорации и военно-промишленият комплекс на САЩ, следвани от тайните служби, мейнстрийм медиите, марионетните правителства, подизпълнителите от типа на ЕС, НАТО, ООН и не на последно място – НПО и академичните грантаджии“…
Целта на окончателното им решение? Елементарно – „да се затвори кръгът, включващ миграция, джендър и „зелен неутралитет“... В превод на уикендски новобългарски – „несигурност, престъпност, „превод“ на „Под игото“, трети пол в училищата плюс добавена бедност“…
Е, на такъв махмурлук братята хървати само могат да завиждат!
Дайте на човека бира! По-добре - две!

Няма коментари:

Публикуване на коментар