сряда, 5 септември 2018 г.

ЦЕНТЪР НА ПРОСВЕТАТА


 Нацвъкаха из страната центрове на просветата, нароиха столици на културата. Само столицата изостава от тоя всенароден порив – „София с културни паметници колкото в Балчик” – преброил е „МОНИТОР”. Съвсем сериозно – двумилионната столица има 150 паметници на културата с национално значение, десетина хилядният Балчик – 142!
Да се надяваме, че не е обявил като Перник за паметник на културата поляна над града и железопътен прелез!
Но просветата си е просвета, ученото си е учено – където и да го затвориш, все ще намери с какво да свари ракия! „Апаши крадат болнична апаратура, правят я казани за ракия” – научаваме от друг брой на мониторното издание. Това наистина само образован човек може да го направи – от болничен автоклав за стерилизиране на инструменти – много по-полезен за обществото дестилатор!
Наздраве, прочее, юнаци! На кръв да ви стане! Само после не се качвайте по колите - банално вече стана да четем за пияни шофьори. Прозяваме се над информации, като тази, на „24 ЧАСА” – „Пиян шофьор вози 23-ма в автобус”, прескачаме с пренебрежение заглавието в „СТАНДАРТ” „Мъртвопиян шофира в Дупница” и само заради уважението към старанието на човека да се усмърти ако не с кола, поне с пиячка, поглеждаме промилите в кръвта на човека  - 4,27! Средностатистически европеец дори няма да може да си отключи колата, ами направо ще пукне от такава конска доза до нея!
Но само в „ТЕЛЕГРАФ” можем да открием истински рекорд, поставен в Пловдив, европейска столица на културата – „Закопчаха пияници да карат една и съща кола”! Катаджии спрели единия, защото бил пиян, да върне колата в гаража дошъл другият, но имал неблагоразумието да мине покрай същите катаджии, те хванали и него!
Две в едно – какво ще кажете?
Също две в едно опитва и „24 ЧАСА” – в две съседни страници помества две новини, които привидно нямат нищо общо – на лявата – информация за неподлежащо на обжалване и обсъждане съдебно решение „Окончателно: няма виновни за 13-те удавени в „Аспарухово”, само силният дъжд”.
Естествено.
На дясната все пак има някакви виновни – „Босовете на тайните тютюневи фабрики на свобода, работници и шофьори пълнят ареста”.
Разбира се.
Деветнайсет фабрики – и нито един шеф. На това при соца му се казваше работническо самоуправление – хората бачкат, а спечеленото отива някъде другаде, неизвестно къде, известно е само, че не бива да се пита, защото бият през устата.
При това положение с известна надежда поглеждаме към предупреждението на „ТЕЛЕГРАФ”, че „Астероид пирамида лети към Земята”, но за съжаление май и тоя ще ни подмине – голямото колкото Хеопсовата пирамида парче скала щяло да прелети на пет милиона километра от нас…
И, тъй като астероидите необяснимо ни избягват, остава ни да разчитаме на правителството да ни реши проблемите. А то решава своите – „Рози и гербери в кабинетите на властта” – научаваме от „МОНИТОР”. Според обществена поръчка за седемдесет и две хиляди лева всяка сряда „30 вида рози, 2 вида гербери, по 8 вида антуриуми и лалета, както и лилиуми, карамфили, фрезия, ирис, гладиол, кали, слънчоглед, хризантема, папрат” ще красят всяка сряда кабинетите. Има и метрични изисквания: „Букетите в кабинета на премиера трябва да са дълги около 60 см, а в голямата зала – до 1 метър”.
Няма лошо – нека поне на тях да им е хубаво. Лошото е само, че нямам никаква представа какво е това антуриум.
А кое му е хубавото? Хубавото е, че поне в Министерския съвет знаят.

Ех, Българийо, център на просветата…

Няма коментари:

Публикуване на коментар