сряда, 6 юни 2018 г.

РАКИЕНО ВРЕМЕ



Понятието „Ракиено време” иде от дълбока древност – от времето, когато хората са сядали на масата, чак след като са свършвали работа. Днес, както много други понятия, то е безвъзвратно остаряло – за някои ракиеното време започва рано сутрин и продължава през цялото денонощие.
Това си има и добрите страни – в един хубав ден, когато отговорен фактор пропусне сутрешните сто грама, изведнъж започва да забелязва, че този свят не е чак толкова съвършен, колкото му е изглеждал – и започва да го усъвършенства. Искате пример? Ето ви - Министерството на земеделието – според „24 ЧАСА” сутрешният му махмурлук е довел до измислянето на нови правила: „Кренвиршите задължително с поне 50 % месо”! Това, разбира се, е похвално начинание, проблемът е, че никой не пита колко процента е било месото в тях досега. Още по-забавно е твърдението, че „млечните произведения ще се приготвят от поне 5 литра мляко”. Пропуснато е да се уточни колко килограма сирене ще се приготвят от това мляко, както и другото уточнение - колко процента мляко ще има в млякото...
Сутрешният махмурлук води „МОНИТОР” до любопитни открития – „Погват плажовете за безплатните места”. Опитахме се да си представим погнат плаж, който тича по брега и ръси пясъка си след себе си, преследван от бодри прокурори по къси гащи, не се получи – очевидно, за да се разбере тая информация, стоте грама не са излишни и за читателя.
Все си мислехме, че „Славия” не става шампион, за да не стане някоя беля по върховете на държавата, оказа се, че има и обратният пример – „С 13-ата купа „Реал” (М) развали прокобата за папата” – твърди „24 ЧАСА”.
Значи, работата била такава: „През 1981 г. „Ливърпул” спечели КЕШ с 1:0 над „Реал”, английски принц се ожени – Чарлз за Даяна, а турският терорист Ахмед Али Агджа стреля по папа Йоан Павел ІІ. 24 г. по-късно принц Чарлз се ожени за дългогодишната си приятелка Камила, „Ливърпул” излъга с дузпи „Милан” в лудия финал на Шампионската лига в Истанбул, а папа Йоан Павел ІІ почина. Тази година се ожени принц Хари, но „Реал” удари „Ливърпул” за ценния трофей и така сегашният папа Франциск може да е спокоен за себе си”...
Е, на печелившите – честито!
А губещите? И за тях има лек – погрижил се е да го открие за тях „ТАБЛОИД”.
Изключително ценната препоръка е (майки, скрийте това от децата!) – „Правете свирки против депресия”!
Освен приятността, отделянето на „огромно количество хормони на щастието”, има и съвсем неочаквани последици – „Около 20 минути орална любов горят калориите, натрупани от една пица и два хамбургера”!
Отслабването никога не е било толкова забавно!
Но ние се отвлякохме от основната тема – ракийката.
„Светът ще узнае за българската ракия” – радостно съобщава „СТАНДАРТ”.  Интервюто с директора на „единствения в света пътуващ  конкурс за спиртни напитки” ни преизпълва с пат­риотична гордост, но и с известни съмнения.
На въпроса дали познава българската ракия директорът чистосърдечно признава: „Опитвал съм няколко пъти българската ракия. За първи път – през 2015 г.”...
Има два варианта човек да запази такъв жив спомен за първата си ракия – или много да му е харесала, или пък тя да е оставила неизличими травматични спомени в алкохолната му памет...
Дано да е първото!
Е, ако е сутрин, не се притеснявайте – сипете си една – я, колко вестници са пред вас, ще имате нужда от подкрепа, за да ги прочетете!
Ако е вечер – постелете с тях масата и нарежете доматчето - не пречи нито на вестника, нито на домата!

Няма коментари:

Публикуване на коментар