четвъртък, 28 юни 2018 г.

БОРБАТА НА КОКОШКИТЕ



Всички сме чували приказката за лисицата, която си прегризала крачето, за да се освободи от капана. Ние, човеците, сме много по-разумни същества – ние бихме отнесли капана, за да го продадем за скрап, а с крака ще направим друго – купете си „МОНИТОР”, и ще научите какво можете да сторите с него – „Мъж опече собствения си крак и почерпи с него приятели”. На някой си американец били му ампутирали крака след катастрофа, той помолил докторите да си му го дадат и те, добричките, му го връчили да си го носи вкъщи. Там храбрият инвалид след кратък размисъл загрял фурната и - „крайникът бил приготвен с предварително мариноване, много подправки и лук в мексикански стил”. А след това - излапан в компанията на 11 приятели. Наистина, всеки повод за пийване е добър! За невярващите има и снимка на нещо, за което се твърди, че е въпросният крак. Рецептата е ясна, не става ясно само дали става дума за джолан или бут – може би – в следващия брой.
Докато сме на вълна катастрофи, нека потърсим и полезен съвет в „24 ЧАСА” – там експерт по безопасността на движението констатира, че по нашите пътища „Возят дамаджана с ракия по-внимателно, отколкото детето”. Добра идея – с пълна дамаджана на задната седалка рискованите изпреварвания и резките спирания са изключени!
Граждани, запасявайте се с дамаджани!
Флагманът на българската журналистика, най-тиражният всекидневник „ТЕЛЕГРАФ” продължава успешно опитите си за обновление и усъвършенстване на българския език. „Зарибиха водоемите край Шабла с 400 000 риби” – твърди изданието. За първи път можем черно на бяло да прочетем, че зарибяването можело да става и с риба!
„МОНИТОР” се старае да не остане назад – „Пуснаха първия дрон, който се меша в пътя на самолетите”. Преведено на традиционен български – както си хвърчи някакъв самолет, и изведнъж отпред, в платното за изпреварване, започва да му се пречка нещо и да му се меша в работата. Пилотът отваря прозорчето и крещи – махай се, дрон нещастен, а дронът продължава да му се меша, докато не вземе, че стане някаква голяма мешавина.
Голяма мешавина става и покрай световното – „ТРУД” почти погреба Роналдо! „Роналдо седна до Зевс” – стряска ни заглавие на спортната страница. За щастие на Португалия нападателят не е отишъл в отвъдното – той просто за малко прави компания на боговете: „Преди четири години Зевс гледаше от високо как гори неговият олимпийски огън над Сочи. Днес до него се настани и един футболист. Един гений. Кристиано Роналдо – Гръмовержеца”
Ние се чудехме откъде ни се натресоха тези бури – то било, защото гръмовержците били станали двама! Така става, като се раздува щатът!
На друга страница трудовото издание се натяга да посъкрати щата на вътрешното министерство по най-радикалния начин – като му резне министъра. Подборката ценни мисли на г-н Валентин Радев е наистина впечатляваща, особено признанието, че „Ние не мислим, а действаме”, но по-важно е друго забележително откровение – че „Отзад пише зоополиция, отпред си е истински полицає”.
Странно изречение, но когато прочетем в „ТЕЛЕГРАФ” „Нови мерки за борбата предвиждат: Всяко пиле с досие”, веднага всичко си идва на мястото. Значи, вече си играем мръсно: отпред – кокошка, отзад – полицай попълва досието є.
Разбира се, първата част от заглавието малко обърква – може би заради липсата на място е отпаднало уточнението за каква борба става дума – класически или свободен стил. Ако беше написано, щяхме поне да знаем за какво се борят кокошките. Те, с техния пилешки акъл, няма как да ни обяснят.
Добре че имаме българска журналистика – очаквайте в следващите дни нови кокоши тайни!

Няма коментари:

Публикуване на коментар