сряда, 18 април 2018 г.

ПРОМИЛИТЕ НА ЩАСТИЕТО



Това беше хубав стар виц – че най-после е измислена мерна единица за щастието. Щастието било се измервало в промили.
Понякога си мисля, че вестниците ги списват изключително щастливи хора.
Поглеждаме сергийката и веднага виждаме сензацията на „ТРУД” – „Исус Христос кацна в България”! Какво е едно левче пред чудото – веднага грабваме вестника и търсим по-подробна информация за него – оказва се, че това не е все още Второто пришествие, а причината е много по-банална – Божият син дошъл „За шоуто в зала 1 на НДК”. А още по-нататък става ясно, че става дума за прочут актьор, изиграл първи ролята в мюзикъла на Андрю Лойд Уебър...
По Великденските празници всички се държим така, сякаш сме спазвали строго постите – затова от страниците на всекидневниците капе лой и мирише на козунаци. Отново „ТРУД” открива нещо ново в мълчанието на агнетата – скритият им канибализъм. „Гръцкото агне изяжда българското” – твърди заглавие от първа страница. Хич да им се не надяваш на милите вкусни животинки – но гръцките явно въртят  византийски номера!
„МОНИТОР” пък опитва да ни предпази от злите сили и Лукавия – на цяла страница ни предупреждава, че „Великденските камбани бият и за вещиците”.
Предупрежденията са повече от навременни и поднесени със съвременна лексика, достъпна за младия читател, за когото новите технологии са като слънчогледови семки – „Съвременните нечестивци са подоб­рена версия” – в смисъл, че „Съвременната вещица може да прави каквото си иска, включително и във времето около Великден”. И дори  когато свещеникът произнесе „Христос Воскресе!”, слугите на Лукавия  няма „да тръгнат да излизат заднишком и в крачка да се преобразят, така че останалите да видят истинския им лик – без ъпгрейдите”...
Как въпреки ъпгрейда да разпознаем представителките на злите сили също е указано:
„Когато е в църквата, вещицата скръства ръцете си отпред на гърдите, като лявата е върху дясната”.
А когато е коленичила? Лесно – тогава „кръстосва краката си отзад”.
Още по-очевидно – когато е в църква, се опитва „да застане така, че гърбът є винаги да е към олтара”. Елементарно! Сред другите богомолци веднага ще се забележи!
А когато не е в черква? Също елементарно – „когато минавате по улица, на която смятате, че живее вещица или магьосница, плюйте назад. След няколко стъпки се огледайте. Тя задължително е изскочила на вратата и гледа към вас.”
Труден е животът на вещиците – ако всички, които ги подозират, плюят, ще им загарят манджите – нали все ще трябва да излизат на вратата! Да му мислят тези, които живеят на по-горните етажи – има да търчат по стълбите...
Но не всичко е във властта на злите сили – „ТРУД” ни дава пример с монах, извършил подвиг в името Божие. „Това не е никакво геройство, а нагледно доказателство за Божията сила” – заявил скромно монахът след подвига. И добавил, че „Всеки може да последва неговия пример, ако се посвети на Бога”.
А подвигът действително е впечатляващ – „Индийски монах тегли кола с пениса си цели 30 метра”!
Моля ви, не следвайте примера му, ако колата не пали, просто помолете някого да ви бутне!
Но – празниците отминаха, зададе се лято и хората, от които зависи да не глътнем вода и да се удавим, се загрижиха за нас – „Ангелкова внася спасители на плажа” – информира „СТАНДАРТ”. Спасителите щели да дойдат от Украйна. Това от една страна е хубаво – ще им отнеме  време докато се научат да четат българските високопромилни вестници и ще гледат по-внимателно към вълните.
От друга страна – не чак толкова. Някой да знае как е „помощ!” на украински?

Няма коментари:

Публикуване на коментар