сряда, 4 април 2018 г.

ШОК И УЖАС


Щом се зададат празници, вестниците се напълват с готварски рецепти и препоръки как да разфасоваме агнето, та по-добре да се изкисне в маринатата. Накървавяме се по празници – очевидно това си е древна българска традиция. И не само агнета разфасоваме – „Хубчев и Здравков си делят нападател” – твърди „МОНИТОР”. Само не става ясно как ще си разполовят нападателя и на кого ще се падне оная половина, дето рита и на кого – тая, която бие главички.
За треньорите очевидно разполовяването на играчи е позволено, но на самите играчи – не. Ето защо в „24 ЧАСА” „Каранга се извини за рязането на глави”. Друг път нямало да прави така.
Ние, българите, сме хора мнителни – мислим, че само у нас се реже на поразия – ами в Испания не щадят даже световните звезди – „Данъчните отрязаха Роналдо” – информира „СТАНДАРТ”. Как точно и какво са му отрязали – ще прочетете и ще научите, хората затова са измислили това заглавие, за да прочетете и буквичките под него.
Общо взето, след прочита на един-два килограма сутрешна преса читателят изпада в шок, по-слабонервните – в шок, съчетан с кротък ужас, което води до лабилна психика и слаби нерви – и резултатите не закъсняват – „Служителка се напикала от страх след скандал с шефа на съда” – пише в „24 ЧАСА”. Шефът на Радневския съд нещо се ядосал на служителката и є обещал по телефона да є счупи ръцете, краката, после да я смачка, а след нея – и майка є. И служителката се изпуснала – очевидно началството е имало обичай да си спазва обещанията. Но в работата на независимия от всичко съд ние не можем да се месим – нека там да си се трошат, мачкат, напикават и каквото още се налага, само и само честно, неподкупно и компетентно да раздават правосъдие на нуждаещите се.
Като си говорим за двата килограма сут­решна преса, говорим сериозно – в тях всеки може да намери нещо за себе си. Ако, да речем, искате да си построите небостъргач в София, четете „24 ЧАСА” – „София с 2 зони за небостъргачи” – твърди вестникът, печата картинки с два билдинга – единият – готов, другият – в строеж, и обяснява, че според новоприетия закон за застрояване на Столична община в София ще има „Две зони за строителство на небостъргачи”.
Ако пък не искате пред прозорците ви да стърчи небостърчило, купете си „ТЕЛЕГРАФ” – там вече новината е: „Без небостъргачи в София”. И с облекчение ще научите, че „В София няма да бъдат обособявани зони за строителство на високи сгради, както се предвиждаше”.
За всекиго по нещо – както и да го погледнете. Дано и законът не е написан по тоя прекрасен начин, та да се тълкува както дойде.
„24 ЧАСА” се връща към славните последни години на миналия век, когато несигурната новина се подреждаше в изключително невнятно и объркано заглавие – този път ретрозаглавието е повече от объркващо – „Ким Чен Ун тайно посети Пекин със зелен влак май”.
Кое точно е „май” – дали, че северокорейският лидер е ходил в Пекин, дали, че е пътувал с влак, или – че влакът може и да е бил зелен?
Как да не се сетим за ретровица „Кой боядиса коня ми зелен?”.
Поне полицията у нас пипа здраво – отново в „24 ЧАСА” четем за поредния є голям успех – „МВР издирва Красимир, за да го вкара в зат­вора, той им пише във фейсбук”. Многострадалната социална мрежа най-после си намери смисъла – МВР публикува в нея снимки на издирвани престъпници, те є отговарят (човекът си е написал телефона – за да се свържат с него), но полицията не е такава, че да се набутва с международни разговори, а „по фейсбук с него се свързал полицай”.

Малка стъпка за полицията, голяма – за цялото ни общество. Както (по друг повод) компетентно твърди „ТАБЛОИД”, „И малката пишка е пишка”. Това поне е малко утешение след шока и ужаса от сутрешните новини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар