сряда, 2 август 2017 г.

БИРИЧКЕ, НА ТЕБ РАЗЧИТАМЕ!

в. "Стършел", бр. 3705/04.08.2017 г.

Няма нищо по-хубаво от първата бира.
Още по-хубава е навременната!
Сред общото вайкане за спад на производството, намаляване на инвестициите, поскъпване на това или онова, най-после – светъл лъч! „Изпили сме бира за половин милиард лева” – тържествено обявява „МОНИТОР”. За една година с дружни усилия сме омахали почти половината бюджет на вътрешото министерство и сме го превърнали в енергия, вода и други! От тоя половин милиард „приходите към бюджета от производството и продажбите на бира надхвърлят 350 млн. лева”!
И после ми хвалете трезвениците! На нас, бирените шкембета, се крепи бюджетът, държавата и кабинетът дори!
За съжаление, двайсет и един милиона от тая прекрасна купчинка пари май ги няма вече – „Съдия 2 пъти отказал да задържи банков касиер, откраднал 21 млн. лв. Той избяга” – съобщава „24 ЧАСА”.
Касиерът, задигнал по най-баламския начин – като на няколко пъти изнасял със сакове, пътни чанти и каквото още може да се измисли, двайсетте милиона, бил осъден на 15 години и пуснат да си ходи вкъщи срещу обещанието да не прави повече така и да идва да се подписва в полицията отвреме навреме, та да сме сигурни, че не е избягал.
Има ли нормален човек, осъден на 15 години и разполагащ с 21 милиона, който да чака да влезе в затвора?
Според съдиите от Софийския градски съд – има.
Завиждаме им на вярата в доброто и човека! Дано този изолиран случай не я разколебае!
Съдиите у нас, общо взето, са изключително доверчиви и добронамерени хора. Според „МОНИТОР” две инстанции са потвърдили нещо изключително, което ние, останалите без юридическо образование, никога не бяхме подозирали: „Ремаркето на ТИР-а е личен багаж”!
Никога нямаше да се сетим – някой вмъкнал натоварен ТИР на ферибота през Дунав, данъчните го спипали, но се оказало, че „превозът на пътници е облагаема доставка с нулева ставка, а за превоз на пътници се смята и превозът на стоки и МПС-та, когато те са част от багажа на пътника”. Само ДДС-то на багажа на пътника (без стойността на ТИР-а) било оценено от данъчните на около милион и нещо. Ами – толкова имал, толкова натоварил...
При това положение изобщо не се учудваме на статистиката на „ТРУД”, че „Адвокат и митничар изпадат от мечтите на българина”. Никакъв кяр вече от тая работа – хората си пътуват с личния багаж в ремаркето на ТИР-а и хич даже не се сещат да бутнат нещо, за да минат по-тънко, а адвокатите направо остават без работа при родното безпристрастно правосъдие.
Така че - не ни остава нищо друго, освен да ударим една студена, но не вода, а бира - в подкрепа на бюджета.
Трезвениците могат да похарчат тия пари за „ТАБЛОИД”, откъдето да научат, че могат да кихнат „136 лева за „умен” презерватив”. Съоръжението „може да запаметява данни от подвизите и физическата активност на собственика си в леглото, като освен това предупреждава за венерическите болести на партньорката”. Имало си и датчици, които отчитат „времетраене, скорост и интензитет на движенията, изразходвани калории...” и пр.

Все пак – една бира е за предпочитане.

Няма коментари:

Публикуване на коментар