сряда, 3 август 2016 г.

БИРАТА МИ ПРОГОВОРИ

в. "Стършел", бр. 3654/05.08.2016 г.

В жаргона на бираджиите това означава само едно.
В жаргона на българското вестникарско войнство може да означава всичко. Правим бърз мониторинг на „МОНИТОР”, за да се натресем на потресаващата новина, че „Варят бира с изкуствен интелект”. Моментално си представих как осмата бира мърда застрашително с пяната към мен и ми проговаря с женски глас: „Айде, стига, къде ги слагаш всички тия бири, бе!”
Брррр!
За щастие все още сме далеч от това постижение на науката и въздържателския радикализъм – оказа се, че изкуственият интелект бил използван от британски пивовари, за да си пригаждат пивото към вкуса на любителите.
На културния фронт – нищо ново, освен това, че „УИКЕНД” е забелязал, че „Азис си отвори дюкяна в нов клип”. Има и снимка на въпросния дюкян – вярно, разкопчан е. Или пък – не е закопчан. Въпрос на творческа интерпретация, предполагам.
Все пак – има и по-авангардни идеи – инсталацията на Кристо „Плаващите кейове” е засенчена според „ТЕЛЕГРАФ” от пърформанса „Чисто гол го развя на кея на Кристо”. Има и картинка с развяващия, но развятото е деликатно кастрирано от фотошопа – това е културен вестник, не може всеки да си го развява насам-натам, освен, разбира се, вербално.
Развейкото е под нивото на „МОНИТОР”, вестник, съсредоточил се върху повишаването на общата култура на читателите – две хиляди години след първото непорочно зачатие се оказва, че има и второ – „Зеброва акула зачена непорочно” – твърди изданието. Това, разбира се, е само едно от чудесата – оказа се, че акулата не само успяла да се справи със зачеването без мъжки екземпляр в аквариума, но и да „роди три бебета”. Късайте си дипломите, ихтиолози от цял свят – акулите вече раждат малките си, а не си зарязват безотговорно яйцата насред океана, както твърдите вие! Предполагам, от следващ мониторен брой ще научим, че са започнали и да кърмят!
Така, от дума на дума, се приближаваме към августовската морска тематика – за да научим потресени от „ТРУД”, че в „Слънчев бряг” „Туристите обедняха и не търсят проститутки”. Но пък в замяна на това споделяме челен британски опит – „В турове по баровете чужденци ходят с памперси и реват като магарета по алеите”. Това наистина е върхово постижение на родната туристическа индустрия – да продава наред със слънчевите очила, надувни дюшеци и плажни чадъри, памперси за възрастни на тия, които не искат да губят ценно време за къркане заради отскачане до тоалетната!
Докато на някои светът им се върти поради прекаляване с шотчетата, за нас, по-трезвите, той направо се тресе.
От най-високо място (цитираме по „24 ЧАСА”) ни се рече – „Премиерът: Хороскопът на света е много лош”. В смисъл – че страшно ще ни се разкаже играта.
Вече конкурентният на часовото издание „ТРУД” реагира по най-интелигентния начин – той съ­ставя хороскоп не само на света, но и на премиера, за да успокои и нас, и (надяваме се) него – „Уран и Плутон вещаят мащабен военен конфликт до 2019 г.”, но не трябва да се косим, защото „Бойко пази България от война”. Как? Елементарно – „Страната ни ще бъде спасена. В голяма степен това ще се дължи на положителния хороскоп на премиера Бойко Борисов” - така твърди поканената от вестника астроложка г-жа Силва Дончева. И се позовава на доброто разположение на Венера в хороскопа на министър-председателя.

Бойко, Венера и независимата журналистика ни пазят, спете спокойно, деца!

Няма коментари:

Публикуване на коментар