сряда, 25 май 2016 г.

МАРИХУАНА НА ПОЛОВИН ЦЕНА

в. "Стършел", бр. 3644/27.05.2016 г. 

Позатопли се най-после, зеленият месец май вече преваля, навън децата броят до дванайсет, за да покажат колко много са научили в гимназията, марулите и лападът стават все по-достъпни за все по-растящите доходи на населението, въобще - животът започна да става все по-хубав.
А някои се опитват да го направят още по-приятен за живеене! Една новина от Варна направо ни просълзи – „С краден ток във Варна гледат марихуана” – съобщава „24 ЧАСА”. Ето как се намалява себестойността на продукцията, ето как веселите цигари скоро ще вземат да станат по две за лев! По-любопитна е обаче една друга част от информацията – не че за четири месеца във варненско са хванали седемстотин души да бърникат по електромерите, а че „Дотаксуваният ток е на стойност над 500 000 лева. Ако бъде платен по реални цени, той би струвал над 1 000 000 лева”. Преведено на български това очевидно означава, че ако крадеш ток, дори да те хванат, ще ти излезе два пъти по-евтино!
Казвах ли ви, че животът може да бъде още по-хубав! Само трябва да си го направим такъв!
Не като сънародника, описан в „СТАНДАРТ” под заглавие „Лекар патриот издържа 2 месеца в БГ болница”. Докторът патриотично си напуснал добре платената работа в Германия, за да лекува сънародниците срещу скромната българска лекарска заплата и издържал точно два месеца. Напускайки болницата „Той твърди, че лекари се държат нечовешки с пациенти, оперират без нужда, за да има оборот. Бол­ни са връзвани за леглата, въпреки че са в съзнание след излизане от упойка” и други ужасии.
Това, Европата, не ни действа добре! Ставаме излишно чувствителни и се впечатляваме от дреболии. Ами че у нас има дори пациенти, които издържат по-дълго в болниците, но те са корави българи, закалени в родната действителност и продължаващия успешно вече повече от четвърт век процес на всеобхватни реформи!
Вярно, понякога и на някои от нас, аборигените, нервите не издържат сред все по-успешните реформи, но това са единични случаи – като тоя от „ТРУД” – „Селянин се опита да запали полицай”. Развълнувал се от нещо един вакарелец, скарал се с комшиите, дошъл полицай да опази обществения ред, нервите на човека изпушили, залял полицая с бензин и защракал със запалката. Добре че китайските запалки никога не палят от първи път – това предотвратило сакатлъка!
Но за такива почти пожарни случаи си имаме все по-бързо и по-бързо, строго и справедливо правораздаване – както е заявил пред „24 ЧАСА” главният прокурор г-н Цацаров, „Съдебната реформа стана по-бърза от Октомврийската революция”.
Надяваме се все пак, че резултатите няма да са чак същите! Иначе Европа вече започна да признава, макар и чрез отделни свои представители, ефективността на нашите съдилища – „Осъден грък хвали нашата Темида” - възторжено отразява процеса „ТРУД”. Въпросният евроелин бил „спипан в Оряхово и обвинен за незаконно превеждане на мигранти”. Пуснали го под гаранция, човекът дух­нал и пет години го дирили с европейска заповед за арест, докато най-накрая го изловили и го изправили пред строгото лице на закона. Потресен от експедитивността, „Ставрос признал вината си и с помощта на адвоката си сключил споразумение с прокуратурата за условна присъда от 6 месеца”. След това направил изявление, в което изразил искреното си учудване от бързината на българските магистрати и „направил сравнение с процесите, които се влачат с години срещу него в Румъния и Гърция”.

Така е, като не вярва в напредъка на съдебната ни реформа – можеше да си спести пет години притеснения и криене от европолицаите! Ама гърците като не четат наши вестници, откъде да знае човекът!

Няма коментари:

Публикуване на коментар