сряда, 4 май 2016 г.

РАЗНИ ХОРА,РАЗНИ ИДЕАЛИ


Откакто модерните мъжки прически се сведоха до черепи,  остригани до голо, си мислехме, че прекрасният пол започва все повече да цени я интелекта, я физиката, я татуировките на самците.
„ТРУД” ни вади от това заблуждение – „Учени разкриха тайната на лицевото окосмяване” – Каква е тайната? Никога няма да се сетите - „доминиращите брадати мачовци имат по-голям шанс за чифтосване”! Цяло хилядолетие любовна поезия, любовни романи, любовни комедии и трагедии отгърмяват с трясък – всичко се свежда до чифтосването.
Има все пак нещо положитено в разработките на учените, цитирани от трудовата газета – никога няма да се сетите, че „Мъжете с бради са много по-предразположени към изневяра, отколкото жените с бради”. Поука: млади ревнивци, търсете си жена с брада поне като на Кончита Вурст – няма да имате никакъв повод за отрицателни емоции!
Щом си търсите отрицателни емоции – четете спортните страници! Там те граничат с филм на ужасите - „Черно море” иска нова реферска глава” – съобщава тревожно „СТАНДАРТ”. Сигурно старата вече се е развалила. Като не си я държат във фризера! А може би преди мач я  разнасят по пистата, та да видят всички какво става с тия, дето свирят фалшиво?
Фалшиво свирене по терените може и да има, но в концертните зали е рядкост. Сигурно заради това са пълни с вярна публика – „300-годишни дънери в зала „България” – четем на културната страница на стандартия всекидневник. Малко обидно звучи, но ако човек си направи труда да вникне и в по-ситните буквички, ще разбере, че става дума за изложба.
В друга зала репортерите на вестника са попаднали на премиера на стихосбирка. Има един класически разказ, в който светски репортер е изпратен да отразява пожар, та описва нощниците на изскочилите навън неглиже аристократи. В нашето стандартно село – аналогичен случай. Явно са изпратили чалга репортер на културно събитие – „200 фенове на изтънчената и силно любовна поезия на (...) преизпълниха преди вечер столичния клуб (...)” „Прочутият поет и драматург представи второто издание на култовата си лирическа книга (...)” „От грандиозното сборище на артисти и фенове физически отсъстваше само (...)  феноменалният художник и авер”. Умишлено с многоточията скриваме имената на поета и починалия художник – те не заслужават тая подигравка. Както и тая, на „СТАНДАРТ”, между другото.
Нейсе, запуши я, както би рекъл колегата Алеко Константинов, паднал преди век от български куршум, а преди седмица – и от програмите по българска литература. Съставителите им очевидно са изключително политически и всякак коректни индивиди – нека прочетем в „24 ЧАСА” кои точно негови произведения отпадат, та бъдещите гласоподаватели да не си правят некоректни паралели с днешните най-демократични от всички възможни демократични времена. „Сеятели на рабски чувства” – правилно, що за намеци! „По изборите в Свищов” – съвсем политкоректно, изборите у нас вече са в много по-напреднала организационна фаза! Пада и „Страст” – политически и икономически жалостен фейлетон, махнат, предполагаме, заради вредата от пушенето.
Ботевите „Политическа зима” и „Смешен плач” също няма да се изучават – в единия съвсем не на място става дума за Парижката комуна.
Дори „Чичовци” на дядо Вазов изчезва от българската литература с помощта на експертите на МОН. Ще ни се хвали той, че неговите песни все щели да се четат! Що за самомнение!

Абе, разни хора, разни идеали... В интерес на истината – и тия Алекови фейлетони потъват в забрава. Което доказва, че класикът не е бил прав, като е твърдял, че „Идеали трябват, те не са празна дума, както мисли жадната за облаги сволоч”...

Няма коментари:

Публикуване на коментар