сряда, 6 април 2016 г.

ВСИЧКО НА БОКЛУКА!

в. "Стършел", бр. 3637/08.04.2016 г.

Пролетното почистване май вече започна. И, както обикновено по нашите земи – пак се пре­стараваме – изхвърляме неща, които биха могли да са ни полезни.
„Хвърляме армия в Черно море за лов на бежанци” – твърди „ТРУД”. Не че е трудно да си хвърлим армията в морето – колко е тя, но защо по тоя начин да се демилитаризираме? Ами ако стане нещо, та армията вземе, че ни потрябва? Има тогава да я търсим по морските плажове, ама няма да я намерим!
И пари изхвърляме на вятъра – „Половината от подземните паркоместа неизползваеми” – обявява „МОНИТОР”. Купуваш си, значи, апартамент с подземен гараж и след като си пренесеш гардероба и хладилника, опитваш да вкараш колата в гаража и се оказва, че или клетката е по-тясна, или колата ти е малко по-широка, отколкото трябва. В смисъл – колата влиза, но не можеш да си отвориш вратата, за да излезеш. Но парите вече са отхвърчали и единственият изход е да си купи човек мотоциклет, по възможност – по-шумен, за да си отмъсти по някакъв начин на околните.
По света хората живеят по-добре, защото не си хвърлят парите, дори напротив – спестяват си ги – пак в „МОНИТОР” четем за челния опит – „Мадона прилапала три паркоместа”. Ей така – щото е звезда, си сложила на улицата знак, че местата са нейни. Когато попитали бодигарда, който вардел някой да не се примъкне към запазеното място, как се е уредила с общински места без платен абонамент, отговорът бил „Познаваме правилните хора”. От което следва радостният извод, че или Мадона, или бодигардът є имат нещо българско в произхода – и тука е така.
Кампанията за изхвърляне на ненужни вещи е в разгара си – в „ТРУД” с удивление четем, че „Намериха празен банкомат край магистрала „Струма”. И правилно – на кого е нужен вече опразнен банкомат! По-любопитното е, че май никоя банка не се е оплакала, че є липсва банкомат. Очевидно там банкоматите за нищо не ги броят!
А „СТАНДАРТ” се изхвърля с поредната наколенка – „Бойко поправя училище, канят го на дискотека”. Училището е опожареното карнобатско основно, а въпросният Бойко не е майстор на покриви, зидаро-мазач или плочкаджия, а самият ни премиер. Това обяснява защо към мазната информацийка няма телефон за връзка с майстора – за нови поръчки. От прочита става ясно, че правителството ще подпомогне ремонта на нещастната сграда – с нашите пари, естествено. Значи и ние ще поправяме заедно с Бойко, ама нас кой ни брои за нещо – напоследък май ни възприемат като опразнени банкомати.
Изхвърлянията продължават – „Първото селфи в света е българско” – радостно се изхвърля „ТРУД”. Археолози открили при разкопки във Велико Търново чирепче с изобразена физиономия и надпис, който според тях може да се прочете като „Михо” или „Тихо” – първата буква липсва. Както и част от физиономията – очевидно след строшаването на съдинката Михо-Тихо я е изхвърлил. Малко трудно свързваме средновековната керамика с блондинките, изпружили ръчици, за да си снимат готината муцка, но надлежно ни е обяснено, че това е „свързване на образ с конкретна личност (тип снимка „селфи” в нашето съвремие)”...
Повече яснота върху откритието хвърля следващото изречение – „Проучвателят коментира, че засега няма яснота за средствата, които Министерството на културата ще предостави за разкопки”...

Ами – така кажете, да си дойдем на думата! Като мина модата на вампирите, които докарваха по някой лев за археолозите, остана на един изхвърлен Михо-Тихо да разчитаме, за да разчетем историята си!

Няма коментари:

Публикуване на коментар