сряда, 20 април 2016 г.

ЧАЛГОТИЯ ДО ШИЯ

в. "Стършел", бр. 3639/22.04.2016 г.

Свикнахме всяка сутрин да ни поздравяват с пресните трупове по магистралите, дупките по пътищата и пребито от ентусиазиран родолюбец цигане, а за да гледаме позитивно на живота, накрая да ни пускат новия клип на фолкфурия, на която така и не мога да запомня името. Очевидно така трябва да изглежда една истинска медия. Затова днес ще опитам да сглобя нещо като телевизионен сутрешен блок – по техните правила.
Един сутрешен блок не може без основен герой – затова нагло ще открадна супергероя Динко Вълев от bTV. Сериозно, на репортажа, с който преди два месеца започна приказката, без никаква ирония бе сложено заглавието „Динко - супергерой”. Младежът, щастлив, че ще го показват по телевизията, обясни защо лови бежанци из шубраците и издигна призив държавата да организира патриотите като него и да помисли за материален стимул за залавяне на мигрант – „По петдесет лева да дават на човек! Аз парите, които събера, ще ги даря на църква или на дом за сираци”.
Похвално, разбира се – макар че се намериха някакви родоотстъпници, които взеха да мърморят срещу незаконните задържания.
Другата голяма частна телевизия – Нова, усети, че изпуска рейтинга и спретна цял час емисия за залавянето на двайсетина нелегални от друго, по-голямо доброволно формирование. Началникът на гранична полиция смънка, че тая работа не е оная работа и е превишение на правата, но лично премиерът му сви сармите и го прати в Бургас да връчи награда на доброволците.
След което и лично, макар и задочно благодари (цитираме по „СТАНДАРТ”): „Благодаря на гражданските отряди, които се организират да залавят нелегални имигранти. Всяка помощ към държавата е добре дошла.”
Ентусиазирани от държавната подкрепа, както пише в същия вестник, „Доброволчески дружинки плъзнаха по границата в лов на бежанци”. И фейсбукът размаха и развя свинска опашчица...
За беля видеото с опашчиците бе прикачено от зложелателни западни журналисти към изявлението на премиера и плъзна по света малко след като бе възхвалено у нас. И се наложи рязък премиерски завой – „Всяко беззаконие или нехуманно отношение не само че не се толерира от държавата, но ще бъде и преследвано от закона”.  
Последва говорилня, в която коментаторите възхваляват или оплюват младите хора, като съвсем срамежливо се подминава въпросът защо нещастната ограда по границата вече трета година стърчи недовършена и защо граничната полиция осъществява само тайно наблюдение на пътниците, устремили се към Германия и мама Меркел.
Е, вече е време и за позитивния момент – като истински сутрешен блок, ще завършим с най-прясната чалга – след премиерите, главните прокурори и маститите коментатори иде ред на изкуството! Народният любимец Радо Шишарката блесна с новия патриотичен кючек, разтърсил не само коремите на танцуващите в захлас, но и душите им – в прослава на супергероя Динко (когото, надявам се, не сте забравили):
Динко Вълев – пеят музиканти,
Динко Вълев – жив и здрав, атланте!
А жените, а жените молят се за теб пред Бога,
а парите, а парите той самият дава за народа.

Тъй живеем ние – сред супергерои и чалготия до шия...


Няма коментари:

Публикуване на коментар