сряда, 5 август 2015 г.

ОТКАК СЕ ПОМНИМ – ВСЕ ПИЕМ!

в. "Стършел", бр. 3603/07.08.2015 г.

Лятото е време за потресаващи археологически открития, време за смайващи научни теории. „Пием ракия още от 11-и век” – бърза да ни съобщи „ТЕЛЕГРАФ”. При разкопки учените открили парченце от древен казан (или както там са му казвали навремето) и моментално директорът на Националния ни исторически музей обяви, че „Ивайловград бил най-големият ракиен център на Балканите”. Естествено, не се мина и без ценната мисъл, че „Докато има ракия, България е непобедима” – за доказателство – крепостта на ракиения център била най-добре запазената българска средновековна крепост! С изключение на портата, разрушена поради травмите, които нанасят фуражките при продължително носене – в края на ХХ век „артилерийският полк в Крумовград я използвал за мишена и я разрушил с пряка стрелба”...
Кой каза наздраве?
При това хилядолетно къркане не може да се мине и без някои странични ефекти – докторите им викат делириум, пиячите – кофти махмурлук. Засегнатите чуват гласове, гонят буболечки, змии и гущери по стените и изобщо се държат като пълни откачалки. „МОНИТОР” открива сезона със „Змии изпълзяха на припек из Вар­на”. Като доказателство се посочва появяването на таралеж на детска площадка – очевидно животинката е дошла да вечеря. „ТЕЛЕГРАФ” е по-напред с материала – „Бели гадини напъплиха Варна”! Тоя път става дума все пак не за таралеж като доказателство, а за информация, че ще се пръска срещу някакви новопоявили се брамбулечки, наречени цикади.
Но най-ужасното все пак предстои – след змиите и белите цикади нова напаст ни налетя от първа страница на телеграфния вестник – „US хамъри нахлуха в детска градина”. И за да не се чудим дали хамърът е летящо, пълзящо, кръвосмучещо или просто бръмчащо насекомо, все пак ни поясняват, че „Американски десант с бронирани джипове и БТР хвърли в шок цяло Сунгурларе”. Десетина войници дошли да ремонтират детската градина, но това не е новина – новината е, че „Майки мислят, че терористи са взели децата им за заложници”...
Някой да сипе още едно!
Но не много начесто, че не на всички им понася – „Меркел падна под масата” – снизходително коментира „ТРУД”. Е, официалното обяснение е, че столът се счупил, но кой ти вярва... Ами да, по времето, когато Карл Пети е говорел на немски само с конете си, ние тая пукница вече сме я жулили от ранни зори!
Любителите на здравословния живот и спорта, автори на спортни дописки, също очевидно не са чужди на тая хубавиня – „24 ЧАСА” намира логично обяснение за тъжния край на връзката на Григор Димитров с красивата Маша Шарапова – „Григор: Имам лична връзка с новата си ракета” – твърди заглавие във всекидневника. Е, кажете, коя жена ще изтърпи това?
В скуката на лятното безмачие и зеещи трансферни прозорци „ТРУД” също свири на тънката струна: „Видал намерил жена си в конюшнята”. Как? Новият футболист на „Байерн” си имал странности - „Едно от детските му увлечения е конюшнята”. Дотук – добре. Човекът обича животните, няма лошо. Лошото обаче тепърва предстои – „Именно там, сред 111 коня, Видал се запознал с жена си Мария Тереза”... Пезевенците биха поразсъждавали за кентавър ли става дума или за футболист, но тъй като не сме такива хора, ще речем само, че не си падаме по романтични истории с мирис на конска тор.

Предпочитаме тия с дъх на препеченица, нищо, че е топло!

Няма коментари:

Публикуване на коментар