сряда, 19 август 2015 г.

ГАЩИ И ПЕШКИРИ

в. "Стършел", бр. 3605/21.08.2015 г.

Топличко, дами и господа, какво ти топличко – изгоряхме от жеги, изпушихме от горещини, изтрещяхме по шевовете!
“Бой за гащите на Божинов” – трака по траверсите “ТЕЛЕГРАФ”. Което си е вярно, вярно е – на снимката всички от “Партизан” са с гащи, нашият представител – по слипове. От какъв зор? Ами – след победата над “Стяуа” партизаните от радост си метнали фланелките сред публиката, а булгар-булгар, за да удари братята сърби оземи, “след това си събу гащите и ги подари на момиче, което бе до него на пистата. Девойката обаче бе принудена да се раздели с трофея, тъй като мощен фен є ги измъкна от ръцете, употребявайки сила”... На другия ден девойката се оказа шестгодишно момиченце, а за да не плаче, гащодарителят є връчил освен чисто нови гащи и фланелка на отбора си. А момиченцето вместо да му целува ръце, му рекло “Валери, не изпускай повече дузпи”...
Няма благодарност на тоя свят и това си е!
Никаква благодарност не се усеща сред населението и към водещите към все по-светли бъднини десетина правителства от последния четвърт век – това, за което на други страни и народи им трябваха векове, те го постигнаха само за двайсет и пет години – “Заплатата сега купува повече месо, телевизори, автомобили, отколкото през 1989 г.” – твърди “24 ЧАСА”, като се позовава на изследване на Центъра за либерални стратегии.
Четиридесет и пет години се сравнявах­ме с 1939-а година, когато заплатата очевидно не е стигала даже за един телевизор, през 1989-а четири заплати не са стигали за цветен телевизор, а днес с гордост можем да кажем, че със средната заплата (и малка добавка) може да се купи един!
Исторически оптимистично е твърдението, че “през 1989 г. средната заплата е стигала за 105,5 кг краве сирене (...), сега с нея може да се купят около 80 кг.” Къде е оптимизмът, ще попитате? Ами – четете нататък – “Но пък има десетки видове български и вносни, докато при соца имаше само три”!
А защо при тия утешителни данни все пак се мислим за прекарани и се чувстваме недоволни? Отговорът е ясен – “През 1989 г. средната заплата е стигала да се купят 980 бири. Сега количеството е 880, което означава, че семейството трябва да се лиши средно от по три бири на ден”!
Очевидно лишенията засягат и хора със заплати доста над средната – “ТЕЛЕГРАФ” твърди, че “според футболни фенове” бивш висш полицейски началник “Крал хавлии в Турция”. Отивайки на мача “в качеството си на шеф на Отдела за борба с футболното хулиганство”, нареченият от феновете Боби Острото опитал да отнесе в куфара пешкирите от хотела, обаче камериерките се били усетили... Може да е вярно, може и да не е, може  твърдението да е на фенове, може и да е на издателя на вестника, на когото не харесва, че бившето полицейско началство е на път да стане отново настоящо, казва ли ти някой!
Виж, по света такива работи няма – пак според “ТЕЛЕГРАФ” само срещу 523 долара човек може да си купи “Буркан, в който е затворен дъхът на Анджелина Джоли и Брад Пит”. Срещу 200 – “употребяваната дъвка на Бритни Спиърс”, а срещу 2500 – “наполовина изяден сандвич от певеца и актьор Джъстин Тимбърлейк”... След двайсет и пет години сигурно и ние ще ги стигнем американците и доходите ще са ни такива, че ще можем да си купим без никакво съмнение дълго носен чорап от министър-председател, пешкир, върху който е лежала манекенка, или гащи на нападател, който и дузпа не може да вкара.

Сега-засега гащите и хавлиите вървят безплатно, защото си нямаме вяра за пет стотинки!

Няма коментари:

Публикуване на коментар