сряда, 11 март 2015 г.

ПАТРИОТИЗЪМ ЗА ЛИЧНО ПОЛЗВАНЕ

в. "Стършел", бр. 3582/13.03.2015 г.


     Отминаха празниците, затрупаха ни снеговете и оставките и някак много бързо забравихме всеобщия патриотичен подем през четирите почивни дни.
     „35 милиона лева влизат в икономиката около 3-ти март” – бърза да ни съобщи радостната новина „МОНИТОР”. „ТЕЛЕГРАФ” ползва същата информация, но в малко по-непатриотичен дух: „Пръснахме 35 милиона лева за 3 март”. Може би – защото една трета от двеста и четиридесетте хиляди нашенци, повели семейството на кратка почивка, са си похарчили париците в Гърция... А за по-неплатежоспособните патриоти „МОНИТОР” прави бърза сметка колко ще им излезе домашният патриотизъм – „Харчим две стотачки за дългата почивка по празниците”.
     Патриотизмът пропива всички вестници – „Камелия гола за 3 март” – тържествено обявява „БЪЛГАРИЯ ДНЕС”. Информацията е гарнирана със снимка на фолк красавицата само по трикольорче.
     Без трикольор, но с професионален патриотичен патос проф. Божидар Димитров ни разкрива в „24 ЧАСА” „Три неща, които може да не знаете за Руско-турската война”. Като се абстрахираме от правописните грешки, които, надяваме се, се дължат на невниманието на коректорката, четем с патриотична гордост, че „Планът за военните действия би разплакал и юнкер-първокурсник от военната академия на Руанда-Бурунди”. Предният отряд на генерал Гурко „моля ви се, е само от 14 хил. души, от които половината са смятаните за недееспособни български опълченци”. Следващото, което научаваме от директора на Националния исторически музей, е, че Сюлейман паша повел войските си през Шипченския проход на инат – имало съвсем свободни други петнайсет прохода, останали в турски ръце, но той тръгнал натам, „за да си отмъсти за боя, който яде от опълчението при Стара Загора. Щабните му офицери тайничко го подиграват, че пет часа „раите” са му скъсали шушоните от бой”...
     И така нататък, и така нататък – славата ни дивна и скъсани шушони...
     Междувременно директорът на ФБР пристигна в България и „СТАНДАРТ” бърза да ни информира за целта на посещението – „ФБР ни учи как да спрем рушветите”. Забелязваме, че има препратка към друга страница на вестника, отваряме да прочетем подробностите и виждаме, че всъщност „ФБР ни учи да ловим джихадисти”. Очевидно джихадистите са основният източник на корупция у нас – като ги изловим – няма да има кой да иска или да предлага рушветчета! Знаехме си ние, патриотите, че корупцията не е българска черта, а е привнесена отвън, добре че сега и от чужбина ни го рекоха, та да се успокоим!
     А сравнявайки се с други страни, народи и техните политици, направо се просълзяваме от национална гордост, особено като прочетем спомените на г-жа Оля Ал-Ахмед в „СТАНДАРТ” под заглавие „50 нюанса сиво с Борис Немцов”... Преводачката на петнайсетминутно интервю в телевизионно шоу вниква в дълбините на душата на политика – „Нямаше цип нито на устата, нито на панталоните”. В преносния смисъл, разбира се – кой ходи без цип на панталоните и с цип на устата! Отделно от това лидерът на руската опозиция в последвалия разговор с преводачката в изискан ресторант „уточни, че го интересуват единствено жените, сексът и парите”... Що го застреляха тогава – да им се чуди човек!
     Но и това е повод за национална гордост – нашите не са чак такива! Те се интересуват и от...
     За съжаление, мястото свърши – но патриотично можете да си допишете в белите полета от какво друго се интересуват нашите политически мъже, жени и други.

Няма коментари:

Публикуване на коментар