сряда, 8 октомври 2014 г.

ШУМЪТ НА ПАРИТЕ

в. "Стършел", бр. 3561/08.10.2014 г.

Когато си говорим за купуване и продаване, все се вторачваме в махалите и мургавите братя, които осъществяват разделно събиране на отпадъците от кофите, за да се изхранят.
Както мъдро рече лидерът на една от набедените, че ги купува по списък партии, те най-добре са разбрали посланията му и той се гордее с това.
Само братята да бяха - с мед и прополис да ги храним до следващите избори!
Ами ние? Дето не сме взели петдесетарката?
Любопитно е да погледнем за какво ни мислят вече избраните в парламента лидери. Очевидно те също смятат, че за каквато и политическа програма да ни говорят, най ще ги залюбим, ако ни заговорят за пари!
Необходимият (според безгрешната Нешка) грешник Н. Бареков в платена публикация в "ТРУД" обявява, че "Планът Бареков сваля цената на тока с 20 %". Зашумоляха ли в ушите ви банкнотки? Още не? Продължаваме. В същия брой "Безплатно саниране предлага ГЕРБ". Като знаем колко му е квадратът на санирането - шумът на парите става все по-ясен.
Но цената на тока тревожи основно градския електорат, който се топли с духалки. Затова (пак в платена публикация) "БСП настоява за повече европари за кооперациите". Еврата вече се въртят като в забравената игра "Торнадо" - само трябва да се пресегне човек и да ги гепи!
Като заговорихме за кооперации, се сетихме и за корпорациите и тяхната банка - засегнатите почти половин милион вложители изведнъж научиха от "24 ЧАСА" и г-н Йордан Цонев, че "Има варианти за бърз достъп до техните пари". Дотук - добре, господинът се слави като експерт и хубаво е, че е измислил някаква врътка. Само че от какъв зор се представя не за експерт, а за представител на ДПС?
Торнадото направо ще ни отнесе - включиха се в него и шестте милиарда, блокирани в банката.
Новата патриотична сила "ПФ - НФСБ и ВМРО" е малко по-скромна - пред "ТРУД" "Патриотите спират разрухата, борят демографската криза". В случая думата "патриот" очевидно е употребена като професионална принадлежност, но бедата не е в това - редакцията добросъвестно информира, че "В програмата на коалицията пише, че ще освобождава минималните доходи от данъци". И още по-добросъвестно уточнява, че "Малката подробност е, че от 1 януари данъкът от 10 % на хората с минимална заплата ще им се връща обратно"... В смисъл, че програмата на партията е изпълнена още миналата година, макар и от други!
И все пак купуването на гласове има своя отявлен противник - г-н Лютви Местан, лидер на ДПС. Ако се вярва на "СТАНДАРТ", неговото движение е измислило нов начин на борба с гадната търговия:
"На всеки избирател, на когото се предлага подкуп срещу гласа му и той подаде тази информация, да получи поощрение в размер на предложения подкуп. Тоест, ако някой дилър на глас предложи на наш избирател 50 лв. и той подаде сигнал, но реален, нека да го поощрим. Да му благодарим със съответното поощрение, че той има доблестта да откаже този подкуп и участва в процеса на оздравяване на политическата система в страната"...
Г-н Местан не е прецизирал кой точно ще изплаща поощренията - надяваме се, не държавният бюджет, защото тогава хептен ще се избуши!
Но хората добре разбраха посланието и масово го подкрепиха.

С което постижение на парламентарната демокрация, разбира се, всички ние трябва да се гордеем през следващите четири години!

Няма коментари:

Публикуване на коментар