събота, 24 август 2024 г.

ВНИМАТЕЛНО СЪС СЪНИЩАТА!

 в. „Стършел“, бр.4065/23 август 2024 г.

Понякога се чудя защо се хаби толкова много хартия за вестници – времето днес тече много по-бързо, отколкото в миналия век, хората нямат време да се взират в дребния шрифт, едното заглавие им е достатъчно, за да си формират мнение и да го отстояват бурно по фейсбуци, тиктоци и площади. Ако се публикуваха само заглавия, вестниците щяха да са по четири странички! А файдата – същата.

Искате пример? Ами – вземете „ТРУД“ – „Университетът, който имаше смелостта да се опълчи срещу царя, днес е жалко слугинче на западни фондации и посолства“ – твърди заглавието. Сещате се за кой университет става дума – Софийския. А защо е изпаднал дотам? Защото няколкостотин преподаватели в него били подписали текст, призоваващ президента да наложи вето над закона, твърдящ, че в училищата на България цари ЛГБТ вакханалия, която трябва да бъде озаптена. Текстът на професорското писмо е доста дълъг, никой няма време да го чете, важното е, че след кратичкото антрефиленце във вестника всеки вече си има мнение за корумпираната ни интелигенция: „...платените им храненици вият по медиите, а днес и пред президентството. Има няма бяха стотина души, охранявани от поне 500 полицаи.

Та тези дни лъснаха всички зависими и роболепни грантояди, включително и цял рояк преподаватели от СУ, които написали открито писмо!“

Очевидно авторът не си представя свят, в който човек може да има мнение безплатно. Всяко различно от неговото мнение със сигурност е купено!

По странно съвпадение ден по-късно в „ТЕЛЕГРАФ“ излезе подборка от съновника на дядо Славейков, събрал народната мъдрост по тоя въпрос: „Сънуваш ли дупе – означава, че пред тебе се откриват възможности за лесно спечелване на пари, но не от хaзарт, а чрез работа (...) Ако сънуваш, че си по голо дупе пред много хора, ще се срамуваш, твърди дядото на българската литература и съвременна журналистика. И продължава ако гледаш чуждо дупе, ще научиш важни новини. Ако насън видиш задника си или го показваш на някого не е на добро предвещава поругаване на честта, срамни постъпки. Ако насън видиш женски задник, но не на своята жена неприятности, разходи в излишество, плътски удоволствия. Ако видиш черен задник не е на добро. Пази се от загуби, унижения и срам.“

Не е ясно какво е сънувал анонимният автор на „ТРУД“, възроптал срещу изслушването на ексбанкера Цветан Василев в парламентарната комисия, но със сигурност ще да е нещо от тоя род. Защото посред коментара му по неведоми пътища целият в бяло се явява новият спасител на отечеството: „Целта е далеч по-прозаична, но жизненоважна както за Василев, така и за тези, които му помагат – да бъде ударен основният му опонент и пречка у нас – председателя на ДПС Делян Пеевски, който всъщност не само разобличи забег­налия банкер, а успя да спре и опитите му да направи вторичен грабеж на КТБ и да подари малкото реални активи на банката (сред тях военните заводи „Дунарит“ и „Авионамс“, а също телевизия, телеком, мултиплекси и пийпълметрична компания) на Русия.“

Публикациите от времето на фалита на КТБ свързваха името на г-н Пеевски повече с чудотворното спасение на спестяванията му в тази банка, отколкото с разобличителната му роля, но нека не ровим из старите вестници да дирим под страниците им теле.

Проблемът е, както гласи заглавието в „24 ЧАСА“, че „Държавата се разпада, а ние се вълнуваме кой с кого спи“...

Държавата наистина хептен се разпадна – заради вътрешния министър единственият кандидат-премиер се отказа да съставя правителство, нови желаещи не се забелязват, и всеки момент очакваме някой да зададе изконния въпрос:

- Има ли пилот в самолета?

Защото, както казват стюардесите в подобни аварийни ситуации – възможно е приземяването да е по-твърдо, отколкото очакваме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар