четвъртък, 22 декември 2022 г.

ДЪРВЕН КРАК И БЯСНО МАГАРЕ

в. „Стършел“, бр.3979/16 декември 2022 г.

Традицията повелява – първо да се коли прасето, после да се грее ракията. Обратното винаги води до затруднения – гонитба из двора с гол в ръката нож и други коледни главоболия.

А понякога човек може да попадне и в новините – „3 в 1: Пиян шофьор вози прасе в клетка и удря две коли“ – отразява събитието „24 ЧАСА“. Човекът си натоварил прасето в ремаркето и тръгнал да го повози. Дотук – нищо особено. След това не взел завоя и намачкал две коли – пак нищо ново. Дошла полиция, накарали го да духне в дрегера и записали в протокола, че промилите са 3,33. Добро постижение, но има и още по-добри!

Новината е в последното редче на антрефилето„Мъжът не е задържан след становище на лекар, но не става ясно защо“. Как да не е ясно – всички знаят, че пияния и Господ го пази! За дрогираните още не е доказано.

Доказан, обаче, според „ТЕЛЕГРАФ“ е природният феномен „Куршуми заобикалят мишената“. Всяко научно твърдение трябва да се доказва, разбира се, с експерименти и примери от живия живот – и вестникът ни ги поднася: „Всеки е виждал какво се случва, когато куче настигне котка, която няма къде да се скрие. Тя се обръща към него и прави мост, зениците є се разширяват и започва да съска. Много често кучето в тази ситуация замръзва на място, защото както твърдят съвременни екстрасенси, около котката се е образувало енергийно поле, което то не може да преодолее“.

С котките работата се изясни. А как е при хората? Тук вече на ред иде Бясното магаре.

„Още по-изумителна е историята на чейенския шаман Бясно магаре. Съвременникът му Дървен крак разказва следния случай: „Четирима чейени го приближиха и всеки от тях стреля в него. Той стоеше, залепил гръб за едно дърво. След четвъртия изстрел се наведе, свали си мокасините и изсипа от тях четири куршума. Видях го с очите си“!

В заключение все пак да предупредим – не опитвайте това вкъщи – не във всеки от нас се крие бясно магаре!

Нека се завърнем от вечните ловни полета към днешното вечно изнервено време. „ТРУД“ поддържа добрата си практика да рови из фейсбуците на българските публицисти, за да попълва празнините по страниците си. „Всички здрави сили в държавата трябва да се обединят срещу заразата, наречена ПП“ – зове г-жа Калина Андролова.

Дотук – добре, това си е нейно и на вестника мнение, няма да спорим, въпреки че изразът „здрави сили“ поразително напомня едно леко позабравено време. По-смущаващо е, разбира се, продължението – „Сега големият и много УМЕН въпрос на телевизионерите е: "А проф. Габровски ще се справи ли като премиер?!" Аз искам всички тези умни водещи, дето формират общественото мнение, да отговорят на въпроса, а Кирил Петков справи ли се като премиер? И ако отговорът им е ДА, да напуснат телевизиите, които обитават, понеже глупостта им е опасна за националната сигурност. (...) Тъпотата в тази нация е взела връх! И това трябва да започне да се променя“.

Призивът към масово гонение на неудобните телевизионери вече хептен напомня на леко позабравеното време. Не че в по-близкото минало не изчезваха ТВ водещи, след като депутатът Йордан Цонев им предаваше в ефир много здраве от колегата си, г-н Пеевски, но това беше колкото да бъдат предупредени другите да внимават в картинката. И не е повод за успокоение, че г-дата в момента поне теоретично не са на власт – доказателство ще намерим в „24 ЧАСА“, където служебният премиер ни предупреждава: „Гълъб Донев: Властта е до време, глупостите – задълго“.

Че е така, така си е. Но както пише г-жа Андролова, може би наистина е време това да започне да се променя.


Няма коментари:

Публикуване на коментар