петък, 22 април 2022 г.

СТРАСТИ ПРЕДИ СТРАСТНАТА СЕДМИЦА

 

в.„Стършел“, бр. 3945/22 април 2022 г.

Много преди да е започнала Страстната седмица, страстите български се разгоряха, захвърчаха шамари, разхвърляха се непозволени текмета, огнени слова се разсипаха по трибуни и газети. И резултатите не закъсняха:

Земеделският министър хвърлил оставка?“ – това е въпросително заглавие на „ГАЛЕРИЯ“. Питанката в края на заглавието намира обяснение още в първия абзац – „Земеделският министър Иван Иванов е подал оставка за ден миналата седмица, но я е оттеглил след намесата на Корнелия Нинова...“ Причината – вдигнал кръвно заради проблемите в сектора.

Всезнаещият „УИКЕНД“ обаче е на друго мнение – „Министърът на земеделието бит в кабинета си“! Повикал човекът зам-министъра Добрев, за да му каже, че го уволнява, онзи очевидно го взел малко по-навътре, отколкото трябва, и „какво точно е станало в министерския кабинет, можем само да гадаем. След срещата Иван Иванов е получил аркада на веждата си“...

Но, досущ като Кубрат Пулев, министърът гордо се изправил и след кратко еднодневно колебание продължил напред.

Ще кажете, вестникарска раздувка.

Кои сте вие, да се съмнявате в обективността и точността на българските вестници! Ето, задал се е Великден – ден, в който ако не пъхне агнешко във фурната, българинът го смята за не толкова велик. И вестниците откликват на всенародния гастрономически интерес! Любопитно е да се проследят изявите на г-н Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, отразени от различните издания.

Според „ДУМА“ г-н Караколев е рекъл, че „Агнешкото от фермата е 17-18 лева за килограм“.

В „СТАНДАРТ“ информацията е малко по-различна: „Цени над 22 лева за кг са спекула, предупреждават животновъди“.

А „ТЕЛЕГРАФ“ се доближава най-близо до етикетите в магазините: „Цената на агнешкото трябва да е до 25 лева“!

При нас празникът е в това – да турим ножа на прасето зиме, на агнето – напролет, изобщо – да турим ножа някому. Може и в преносен смисъл, слава Богу!

Огненото перо на левицата, г-н Александър Симов, громи неприятен нему опонент на цяла страница в „ДУМА“: „Тези дни, обвит в идеологическа пара, навлякъл тогата на телевизионен прокурор с махмурлук, проф. Евгений Дайнов е изригнал с гневно есе във флагмана на либералната мисъл и фалшивите анализи „Дойче Веле“...“

Как само му го е рекъл – направо в джигера да те смъдне!

Само г-н Евгени Чертовенски може да се сравни със страстните Симови слова – на него пък му е неприятно „джуджето Тошко“. Йорданов, ако не се сещате – „Обещавам, че само ще започна с ямболския полуръст Тошко и повече няма да споменавам нито жалката му и отвратителна физически и душевно провинциална персона, нито импликациите й върху общественото здраве и предразсъдък“.

В училище ни учеха да не се подиграваме на другите, защото са дебели, ниски, дълги като макарони или леваци, но явно част от вестникарското войнство е пропуснало тези уроци.

А съвсем излишно е да си мерим и сравняваме духовната извисеност и някои други работи по страниците на печата – хората вече са го констатирали, а можем да го прочетем и черно на бяло в „ТЕЛЕГРАФ“ - „БГ пенис № 1 в Източна Европа“.

На нашия пенис му дишат прахта със своите семпли размери пенисите на Македония, Гърция, Турция, да не говорим за румънците. И телеграфното издание гордо заключава: „На Балканския полуостров никой не може да ни стигне“!

Поне по нещо да сме номер едно – че иначе ще вземем да развием национални комплекси! Не че сега си ги нямаме, но още един ще ни дойде ексик!

Няма коментари:

Публикуване на коментар