четвъртък, 18 ноември 2021 г.

СОЦИОЛОГИЧЕСКА НУМЕРОЛОГИЯ

 

в. „Стършел“, бр. 3924, 19 ноември 2021 г.

 

И тоя път минахме по реда си – за трети път тая година, малко байгън ни дойде, но няма как – трябва да турим някого да ни води към светлото бъдеще. Скъпичко, пишат по вестниците, ни излизат три парламентарни избори годишно, но няма как – така се управлява държава!

Но не мога да не споделя една идея как да се икономисат поне малко парици от цялата тая гюрултия, наречена за благовидност „предизборна кампания“.

През кампанията всички партии, партийки, вестници, телевизии си намират социологически агенции, на които плащат скромни суми, за да извършват нещо, на което му казват „социологическо проучване на електоралните нагласи сред представителна извадка от населението“.

Социологията е наука – това е медицински факт! Има си дори такава  специалност в университетите. И така, ето какво ни каза тази наука седмица преди парламентарните избори. В „ДНЕВНИК“ са се постарали да съберат всички прогнози.

„Галъп“, „Екзакта“, „Тренд“, „Маркет линкс“ и „Алфа Рисърч“ предвиждат между 23 и 24 процента за ГЕРБ. Тук почти познаха – процентите са малко над 22.

Втората прогноза е за битка кой да е на второ място – БСП и харвардската двойка според агенциите ще се боричкат около петнайсетте процента.

Трети би трябвало да са хората на Слави Трифонов с единайсет-дванайсет, четвърти – ДПС - с 11, а „Демократична България“ да им диша във вратовете със своите десет.

„Възраждане“ никъде го няма.

В неделната вечер нещо стана – петнайсетте харвардски процента се оказаха 25, бесепарските – десет, „Демократична България“ едва прескочи бариерата, а антиваксърите ни изненадаха с петте процента на „Възраждане“.

Както се казва - какво невероятно несъвпадение! При това - и при петте агенции!

Междувременно сериозните издания се обръщат към по-сериозни прогностици. За „СТАНДАРТ“ Алена предвиди още месец преди изборите следното: „Астрологично изчислимо реалните проценти само за ГЕРБ са около 32. Заради СДС и манипулация на вота да се радват, ако имат с 10 по-малко“... „БСП продължава да се самоунищожава, а трябва да набира сила при политическия хаос в държавата“.. „Бавно, но неизбежно върви към своя заник тази партия ИТН... Заради моментните астрологични компоненти все още не се очертава възможността да изпаднат под 4-те процента“... 

И всичко това – без телефонни интервюта, без допитвания с таблет, без анкета лице в лице с избирателите – само с една разчертана звездна карта!

Да не се доверяваме само на звездите – да опитаме и чрез нумерологията! „МАРИЦА“ се е консултирал с г-жа Нели Колева, която ни обяснява: „Според номера на бюлетината ГЕРБ-СДС излизат от изолация – в съпоставка с предишно време. Налице са завишени нумерологични, астрологични показатели да спечелят изборите...“.

Колкото до харвардските възпитаници, явяващи се с бюлетина 25, г-жа Колева ни обяснява: „Според нумерологията числото 25 е най-подвижното число. Числото има уникална и в същото време странна комбинация от цифри. Налице са астрологични планетни аспекти, които задвижват енергията на двойката, както и на планетата Меркурий. Астрологично двойката е свещено число. Тя олицетворява Луната и е символ на мекота, разбирателство, дава съпричастие, мир и хармония в живота.“

Да разбрахте нещо? Защото и аз – не. Много сме прости – това е изводът! Това, нумерологията, очевидно е по-сложна за разбиране наука, да не говорим, че и не познава чак толкова. Затова мисля за следващите избори да заложим на звездите и тяхното влияние върху изборите, домашните електроуреди, чернодробните функции и пресичането на червено.

Ще ни излезе в пъти по-евтино от спонсорирането на социологически агенции, които по една или друга причина винаги са изненадани повече от нас в деня след изборите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар