неделя, 11 април 2021 г.

КИРИКОЧО!

 

в. „Стършел“,бр. 3892/9 април 2021 г.

 Тая напаст, изборите, вече мина, остана само да се обявят резултатите, но това вече не ни вълнува толкова – пролетта се задава с всичките є земни радости!

„Българинът като отвързан, юрна се по кръчмите“ – тържествува „СТАНДАРТ“. Предизборно локдаунът приключи, да живеят свободата и свободната консумация!

Жоре, дай още по едно!

Малка грешка – вестникът е стар, от края на предишния локдаун. Две седмички по-късно, когато кепенците отново се захлопнаха, „ТРУД“ на страничката за хороскопи опитва да предскаже „Кои знаци ще изперкат при новия локдаун“.

Астрологията е точна наука, но и тя не можа да предвиди изперкването, което още на другия ден намери място във вестника: „ВКС пита Конституционния съд що е „пол“. Няма майтап – съдиите от Върховния касационен съд поискали да им се обясни що е това „пол“, за да уточни „дали понятието „пол“, възприето от българската Конституция, съответства на Конвенцията за защита на правата на човека и на Хартата на основните права на ЕС“.

Да не си конституционен съдия на днешно време!

И касационен, разбира се.

Свободните професии затова са свободни, за да не се тормозят от такива екзистенциални въпроси – за тях полът си е пол и няма какво толкова да му се обсъжда, освен – дали не е вирусоносител. „Кадиев целувал колежка на сцената с коронавирус“ – успява да ни обърка „24 ЧАСА“. За целуването – ясно. Само че – кой е бил с коронавирус – Сашо Кадиев, колежката или сцената?

Ами – ще се наложи да четем и дребния шрифт, няма как!

Не сме много сигурни коя е зодията на здравния министър, но със сигурност е от заплашените от изперкване – изявлението му е резюмирано от „ТРУД“ в заглавието „Втори сме по смъртност заради броя тестове“. В смисъл – България е на първо място в Европа и на второ в света по брой на починалите от коронавирус, но „това се дължи на разликата в броя на тестовете, които се правят у нас и в другите държави“.

Случайно поглеждаме съседната страница на всекидневника, от която научаваме, че „Съдят писател, нарекъл президент дебил“.

Ако си мислите, че това е някакъв намек, лъжете се – станало е чак в Полша, а определеният като дебил не е някакъв си министър, а цял президент! Пък и там това било подсъдно, хората си имали специален закон, според който не могат да наричат държавните си ръководители дебили.

Като си говорим за обиди и обидни думи, няма как да отминем родните футболни традиции. Много майки са разплакали по терените, много лели и учинайки. Това обаче е без особен ефект, както се видя от последните мачове на националите. „СЕГА“ обаче е изровил вълшебната думичка, която може да донесе успехи - „Кирикочо – заклинанието за пропускане на дузпа“.

Заклинанието е с аржентински произход – фен с името Кирикочо бил голям кутцуз за гостуващите отбори. Винаги, когато се появял на трибуните, гостите падали. Години след това името му станало заклинание – преди дузпа трябва да се изкрещи на тоя, който ще я бие, и той винаги изпуска!

 Вършела работа и при игра на карти.

Дано върши работа и при борба с пандемии – както няма ваксини, едно „кирикочо“ все ще свърши някаква работа!

Няма коментари:

Публикуване на коментар