четвъртък, 28 ноември 2019 г.

ВЪЗДУХ ПОД НАЛЯГАНЕ



Има едни такива рубрики в телевизиите, които ни призовават преди консумация на каквото и да е да прочетем внимателно етикета. Вече се научихме, че буквичката „Е”, последвана от някакъв номер, подсказва малко или повечко химия в опаковката.
Любопитно е какво ще пише на етикета на кюфтетата от бъдещето, ако се вярва на публикацията в „ТРУД”  „Месото на бъдещето – от въздух или от вулканични микроби”. Съвсем сериозно – според цитираните световни медии испанска фирма вече „прави на 3D принтер пържоли от растителни протеини”. Все още съдържанието на въздух очевидно е недостатъчно, но да не губим кураж – технологиите напредват!
Висшите хранителни технологии са навлезли дори в българския футбол – според „СТАНДАРТ” вече си имаме „Гъста каша и кокал месо във футбола ни”! В смисъл – че „кашата във футбола ни е пълна, но явно има още месо по кокала”. И докато някои, скрити в кашата, дооглозгват каквото е останало, българските футболни стратези стигат до неподозирани открития – че „България не се нуждае от загуба срещу Чехия”! Досега погрешно си мислехме, че за да се класираме за нещо, непременно трябва да бием някого или поне да му вземем точица – оказа се, че нищо не разбираме от футбол. Според цитираните в „ТРУД” изчисления на стратезите се оказа, че тоя път се нуждаем само от загуба. Е, слава Богу, че футболистите са слаби в сметките, та биха – така хем ни зарадваха, хем се и класираха, с което доказаха, че кашата може да е не само във футбола, но и в главите на ръководителите му.
Дано поне останалото по кокала да не е само въздух под налягане!
Въздух под налягане май ще вземе да се окаже и бленуваната втора пенсия – според сметките на  „24 ЧАСА” „За втора пенсия всеки внася средно 61 лева на месец…”, но само половината от първите облажили се от социалната придобивка ще получат „втора пенсия в размер над 30 лева”… Другите ще трябва да почакат до следващия живот и прилежащият му трудов стаж.
Но иначе всичко ни е наред – според „ТРУД” „Доходите се увеличиха с 11,3% за година” и вече „Българите живеят с 572 лв. на месец”.  Оптимистично, но не чак дотам подхожда към същата статистика „24 ЧАСА”: „Издръжката на човек стигна 618 лв.” – толкова според КНСБ били необходимите средства занормален живот”...
Но да не се вторачваме в сухите цифри, да погледнем към успехите – ето, БТА отново събра българските медии от цял свят, за да научат, че „Според бившия издател и настоящ член на Обществения съвет на БНТ Мартин Захариев проблем със свободното слово и правото на изразяване у нас няма. Той напомни, че скандали като класацията на НПО-то „Репортери без граници”, която ни нарежда на 111 място по свобода на словото, се създават изкуствено от малка група хора, които изкарват пари от това. Той нарече анонимните „журналисти”, попълвали анкетите на „Репортерите”, родоотстъпници и заяви, че с действията си те  заслужават да бъдат вкарани в затвора, тъй като умишлено рушат имиджа на страната с користни цели”.
Кавичките за журналистите са си на „МОНИТОР”, който добросъвестно цитира защитника на свободното слово, мечтаещ да види в затвора опонентите си.
Злонамерените родоотстъпници, разбира се, биха напомнили на г-на Захариев едно негово интервю за агенция „ПИК” от времето, когато в класацията бяхме доста по-напред – на 87-мо място. На въпроса „Кога ще изчезне медийният слугинаж у нас?”, бранителят на свободата на словото отвръща откровено: „Той няма да бъде погребан никога. Това не е само въпрос на правна регламентация, на нов закон за медийните услуги, на прозрачност на собствеността на медиите. А е въпрос и на професионални стандарти. Моралът не се култивира и поддържа чрез закони. Не съм оптимист, че проблемът „професионална журналистическа етика” ще бъде решен”.
Даже няма представа колко е бил прав!
Ако все още изпитва известни колебания – да се погледне в огледалото. Даже няма нужда – напредъкът на технологиите отдавна вече позволява освен да се разпечатват кюфтета от въздух под налягане, човек да може си щракне и селфи! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар