вторник, 5 февруари 2019 г.

СЕЗОНЪТ НА ВАКАНЦИИТЕ



Зимата, като се изключи студът, е чудесно време – всеки ден е нечий имен, заради снега не работят даже ски курортите – няма как да се стигне до тях, в кюмбето пращят цепеници, а върху него къкри чайничето с греяна, дечурлигата са във ваканция и ако не правят снежен човек навън, ровичкат в телефоните, за да видят дали някой не е качил снимка със снежен човек – абе, с една дума - ваканция!
Досега познавахме няколко вида ваканции – междусрочна, дървена, грипна, но тая година си измислихме още една – „Ракиена ваканция обявиха рибарите” – обявява и „ТРУД”. Рибата излязла в зимна ваканция – отплувала към по-топлите води и бургаските рибари също излезли в своя си ваканция.
Във ваканция, надяваме се, от традиционните, а не ракиена, е излязъл и словоредът на колегите от всекидневниците„Варна е на път да се превърне в град на Мраморно море, поне според рибите, които вече обитават Варненското езеро” – научаваме от „24 ЧАСА”.
Погрешно си мислехме, че рибоците не могат да говорят – оказа се, че те вече дават дори интервюта!
Според друг текст на часовия всекидневник в ракиените зимни дни и прокуратурата вече се е разваканцувала дотам, че се налага обвиняемите да поемат функциите є – „Елена Йончева обвинена за пране на пари от Цветан Василев”!
Пустият му банкер – не стига, че задигна парите, ами и обвинява!
А полицията е започнала да си измисля всякакви поводи да глобява невинните ваканционно почерпени граждани – „Глобиха пиян за среден пръст на полицаи” – твърди изданието. Ако се вярва на изящно конструираното  заглавие, полицаите привикват нещастника и го глобяват заради това, че имат средни пръсти! Ако на това не му се вика полицейски произвол, на кое?
Всъщност всеки повод е добър да одрусаш някого – „Глоба от 1000 лева за коментар на съдийството” – била решила баскетболната федерация, а „ТРУД” се е погрижил да ни предупреди да не пеем песента за съдията, който бил в пети клас – скъпичко ще ни излезе.
„ТЕЛЕГРАФ” пък ни препоръчва нов, революционно-пикантен  метод за избягване на глоби – спряна за проверка дрогирана шофьорка направо изпотила очилата на полицая с твърдението „Не съм друсана, правих свирка”.
В смисъл – че не тя, а партньорът є бил на амфетамини.
Най-хубавото е, че освен пикантните подробности  вестникът не спестява нито мястото и датата на инцидента, нито марката на колата, нито дори двете имена на красавицата. Липсват само снимка и телефон за връзка – предполагаме, че са пропуснати заради ракиената ваканция.
Ракията никому не прощава, дори на академиците - „Академик предлага образователни войски за ромите” – прославя гениалната идея „СТАНДАРТ”.
Идеята е наистина вълнуваща – щом навършат 14 години, хлапетата от гетата да се мобилизират и прибират за три години в нещо като казарми, където да се образоват и учат на компютри и занаят. Идеята, както споделя един от авторите є, акад. Сендов, се била родила „спонтанно – на един следновогодишен, приятелски обяд”.
Добре, че обядът не е преминал във вечеря – кой знае какво още щеше да роди академичната мисъл!

Няма коментари:

Публикуване на коментар