понеделник, 24 декември 2018 г.

КОЙ Е ПО-ПО-XXL?



Краят на годината е времето, в което класациите приключват и вестниците се напълват със списъци на по-по-и-най-известни и заслужили хора, подредени по реда на номерата. Раздават се грамоти, купи, чат-пат – възпоменателни медали.
И ние решихме да спретнем малка класация – на върховите постижения в нашата преса, несправедливо класирана след стотното място по свобода на изразяваните мнения.
Целта е да докажем пълната освободеност на родния печат от всичко, поставящо го в зависимост – включително и от първите седем години, и евентуално – придвижването му по-напред в международните класации.
На десето място запитаните от нас, избрани чрез жребий, трима заклети читатели на родната всекидневна преса класираха публикацията на „24 ЧАСА” „Служителка се напикала от страх след скандал с шефа на съда”. Присъдена й е и специална награда за съчувствие и защита на унижените и оскърбените. Не на служителката, на публикацията.
На девето място се класират две информации за неравната борба на вътрешното ни министерство с организираната престъпност. В тази борба всички средства влизат в употреба – според „СТАНДАРТ”, за да респектират престъпниците, полицаите „Рецитират в стих бюджета на МВР”! Не по улиците, разбира се, там хората бързат и нямат време да го изслушат целия – в Народното събрание. Дано престъпният свят е стоял по това време пред телевизорите, та наистина да се респектира!
Усвояването на новите технологии също вълнува медиите. Затова справедливо на осмо място са поставени две публикации за българския принос в световния технически прогрес – „Апаши крадат болнична апаратура, правят я казани за ракия” – тържествува „МОНИТОР”. А пък от „24 ЧАСА” научаваме, че “МВР издирва Красимир, за да го вкара в затвора, той им пише във фейсбук”.
На седмо място тримата анкетирани са поставили здравните рубрики – с едни гърди води „МОНИТОР” заради полезния съвет “Сексът помага срещу махмурлук”!
Следващото шесто място безспорно принадлежи на „ТЕЛЕГРАФ” за кулинарната му рубрика. Наградата се разпределя между две антрефилета – „Мъж опече собствения си крак и почерпи с него приятели” и „Ядем светци от шоколад”! Заглавията са подредени по не според качеството на текстовете, а според общоприетия ред за похапване – първо – основното, десертът – после.
Пето място заема патриотичната тематика – тук „ТРУД”, разбира се, няма равен – загрижен за националната ни сигурност той ни уверява, че „Ловците могат да бранят България, докато дойде НАТО”!
Изключително полезна идея – вместо да се харчим за танкове, самолети и чорба за личния състав, закриваме армията и зареждаме чифтетата със сол и четина – всеки враг би избягал панически от   извисилата се срещу него в грозна закана гора от четина и стомана!
Светските новини са най-четени от просветената публика, затова четвъртото място заслужено заемат няколко искрящи публикации на вестника, защитник на трудещите се: „Луиза Григорова захвърли дрехите”; за малко по-напредналите „Николета заголи гръд в Париж” и за най-напредналите - щастливо освобождаващият фойерверк „Джулиана Гани изу гащите”. Тези, на които това не им е достатъчно, могат да си прочетат за домашно „Кольо Магарето спи с русата Златка”.
Разбира се, не всичко в този свят е цветя и рози, хората проявяват съчувствие и любопитство, а според някои – и повече любопитство, отколкото съчувствие, към нещастната любов – затова на трето място е поставена разтърсващата драма на „МОНИТОР” „Отхвърлен любовник избяга с тоалетната чиния на бившата”. Има и снимка на дупката в пода, останала след миризливото, но справедливо отмъщение.
На второ място изненадващо излязоха международните новини - „Британски евродепутат на крака при Пенка”. Българският евродепутат Н. Бареков завел британски колега да му покаже крава, и то не коя да е, а най-знаменитата крава в Европа – Пенка!
Учете се, така се прави европолитика и еврокариера!
Първото място… Е, и вие питате за първото място – чие може да бъде първото място в една родна вестникарска класация! Първото място е безспорно Негово! Отваряме „СТАНДАРТ” и стреснати, трогнати и очаровани прочитаме за новия успех на родния премиер - “Борисов открива форум на пъпа на света”. Естествено – където е Той, там е и Пъпът! Колко му е да му резнеш лентичката! Но, тъй като по съвпадение въпросният пъп се оказва в Делфи, премиерът храбро се нагърбва с още една роля - “Борисов като оракул за Балканите в Делфи”!
Така се прави свободна, нецензурирана, нецензурна и независима журналистика, мили деца – учете се, за да станете и вие достойни български новинари, като пораснете!


Няма коментари:

Публикуване на коментар