четвъртък, 6 декември 2018 г.

ТОЗИ ТРУДЕН БЪЛГАРСКИ

Новият век и новите образователни реформи доведоха дотам, че българският език вече се оказва труден за научаване не само от чужденците, ами и от постоянните обитатели на нашата мила родина. Не става дума само за неграмотните избиратели, които срещу петдесетачка се ориентират политически правилно, а за другите, които знаят колко букви има в азбуката и дори се опитват да си вадят хляба с тях.
Че в София се строи метро, знаем всички, но че метрото може да се върже на фльонга – само в „МОНИТОР” – „Връзват метрото със Симеоновския лифт” – твърди изданието. Дано възелът е здрав, че ако се скъса, може да изпопадат кабинките на лифта!
От „ТРУД” пък можем да научим на какво миришат пенсионерите! „Лоша мирима издаде наркооранжерия в Нови Пазар” – четем на страничката за криминални новини. Значи, размирисало се нещо в квартала и съседите „се притеснили, че в района може да има вмирисващ се труп”. Обадили се където трябва, дошли полицаите и „бързо разбрали откъде иде непривичния за пенсионери аромат”… Мрачно четивце, но поне знаем на какво не миришат пенсионерите. На какво миришат – може би – в следващ брой!
Гъстият смог в началото на седмицата е затруднил и „ДУМА” – в мъглата започват да се губят не само хора, ами и цели предлози, а заедно с тях и смисълът – „Общината се провали битката с мръсния въздух”!
Така трябва да пише в опозиционен вестник – че нещо се проваля, другото няма значение!
А всеобщата грамотност води не само до правописни грешки, ами и до странни законодателни идеи, хрумнали на ограмотили се по пътя на всеобщото правно ограмотяване „висши чиновници и експерти от 14 министерства”„Идея: пиян или без книжка с пътници в колата на съд за измама, а те – съучастници” – четем в страницата със странното име „Вътре” на „24 ЧАСА”. Идеята е наистина зашеметяваща – „Пиян водач, който вози пътници, да бъде разследван и съден за измама”! Предполага се – че е измамил хората, които вози, че е ударил само едно малко, а всъщност в коремчето му бълбука половин кило. Пътниците, разбира се, не са забравени – тяхната доверчивост също се предвижда да бъде наказвана: „има идея пътниците да се третират като съучастници или подбудители на шофьора измамник”. Правилно – както казваше полицаят от Сен Тропе, важното е да има повече арестувани, за да има ред!
А ограмотяването ни продължава и с извънредното намаление на секс курсовете на г-жа Кобилкина – „Кобилкина пусна секс наръчници на половин цена” – ден след Черния петък тайничко рекламира „ТРУД”. Намалението е с повече от петдесет процента, а на курсистите, наричани от вестника за удобство „уебинари“,  „записването вървеше с бонус – за всеки ваучер се даваха и 30 процента отстъпки при закупуването на вагинални топки”.
Разбира се, едното води до другото, а оттам – и до родилния дом. Съвсем сериозната подписка на хиляди майки против архаична акушерска практика е представена от „ТЕЛЕГРАФ” по много по-атрактивен начин – „Майки с петиция срещу скачането по корема”. От текста не става много ясно кой върху чий корем скача и с каква цел, важното е да се запълни дупката на страницата с букви, букви, букви…
А може би тайната на завидната грамотност на българското вестникарско войнство се крие не във всеобщото и задължително основно образование, а съвсем на друго място!
„Учете китайски, след 20 години без него сте за никъде” – предупреждава „24 ЧАСА”.
谢谢你的建议 !
Което според речника би трябвало да означава „Благодарим за препоръката”!
Но докато минат тия двайсет години – не е зле да понаучим и малко български – за всеки случай.Няма коментари:

Публикуване на коментар