сряда, 23 ноември 2016 г.

НАЙ-СИСТЕМНАТА СИСТЕМА

в. "Стършел" бр. 3670/25.11.2016 г.

Покрай последните избори по света и у нас изведнъж се заговори за системни и несистемни кандидати. В смисъл – че едните можеш да ги разбереш какви са, другите – не, само че хората ги харесват, защото са шантави, не си плащат никъде членския внос, сресват се по идиотски начин и вдигат самолета така, че на несвикнал човек ще му стане лошо.
Единственото стабилно и системно нещо у нас си остана съдебната система. Една самоподдържаща се, самопречистваща се и – както изглежда – самодостатъчна система.
Любопитно е да се проследи как се забавляват магистратите в свободното от сключване на извънсъдебни споразумения време.
Прокуратурата, като истинска прокуратура, трябва да бъде блюстител на реда и законността във всички сфери – ето защо главният прокурор, г-н Цацаров, бил разпоредил проверка в софийските съдилища – „Дела за убийства се влачат с години в съда” – резюмира резултатите от проверката „ТРУД”. „В Софийски градски съд не са приключили 7 дела за убийство, като по едно от тях, образувано през 2010 г. са проведени 29 заседания” без постановена присъда, а имало и рекордьор – от 2008 година за извършени престъпления по служба с проведени 108 съдебни заседания.
Още на другия ден Софийският градски съд в „24 ЧАСА” опровергава: „Нямаме затлачени дела”.
Както би рекъл строгият, но справедлив съдия когато някой го лъготи като дърт, да не казваме какъв – погледнете ме в очите и кажете – аз казвам истината. Е, според „24 ЧАСА” някой не е издържал на строгия поглед – „Градският прокурор на София Емилия Русинова се извини на съда в писмо до медиите...”
Има грешка – има и прошка, значи, минаваме на по-висша инстанция!
„Военните съдии обидени, че ги нарекли некадърни” – цитира „ТРУД”. за осъдените е естествено да твърдят това, всички знаем, че затворите са претъпкани с невинни, но да го твърди доклад на Върховния касационен съд – е малко по-притеснително. И, тъй като на съдиите от касацията явно не е стигнало време да напишат извинително писмо, още на другия ден отново в трудовия всекидневник се явява на цяла страница анонимната дописка „Пиянски гуляй с председателя на ВКС породи казус, чието разрешаване е тест за борбата с корупцията в съдебната власт”.
Както се казва – империята отвръща на удара! И то как!
Но все пак – ние вярваме безпрекословно в компетентността, почтеността и некорумпираността на целокупната система и нейните представители тук-таме по места!
И в задгробния живот и извънземните – също, макар също да не сме ги виждали.
Ако се върнем отново към възхода на несистемните кандидати, все пак оптимистично трябва да отбележим, че и така наречените системни партии, представени в парламента, излизат приятно от релсите. Д-р Радослав Гайдарски, бивш министър на здравеопазването диагностицира за „ТРУД” ни повече, ни по-малко: „В парламента има луди депутати. Десетки. Само като ги погледне лекар, разбира, че имат психични отклонения”.
На същата страница основателят на наркокомуните, г-н Желяз Турлаков добавя още несистемни щрихи – „60 % от политическия елит употребява опиати – кокаин, амфетамини, ЛСД, комбинации на алкохол и лексотан. Дрогирани депутати участват в дебати, напушени министри вземат държавнически решения, кметове шмъркат по бюрата”...
Абе – в нашата система е весело!

И после се чудим защо извънземните са се изпокрили от нас вдън земя!

Няма коментари:

Публикуване на коментар