сряда, 14 септември 2016 г.

СОФИЯ НА ПАРЧЕ

в. "Стършел", бр. 3660/16.09.2016 г.

Любителите на сутрешно пиукане в кухнята със сигурност знаят, че канарчетата обичат да похапват семки и мушици. Досущ като нас – ние също чоплим семки пред телевизорите и лапаме мухите - канарчета същи.
Или – поне за такива ни мислят.
Клечим си, значи, кротко на клечицата, лапаме мухите и четем „ТРУД”, който ни уведомява, че „Куц кон излезе от царските конюшни”. Бъдещият бивш областен управител на София Веселин Пенев ни обяснява като на олигофрени, че парцел от седем декара на пъпа на столицата абсолютно нищо не струва: „Подобен терен не струва нищо. Обясних защо. Нищо не може да се направи върху тази земя, върху която има много сгради и много собственици, които си живеят там. Проблем на новия собственик са преговорите с тези собственици. В сделката няма нищо нередно, няма нищо в разрез със закона.”
Заключението на вестника е, че „БСП гръмна предизборен балон, обявявайки, че царските конюшни, намиращи се на ъгъла на бул. „Васил Левски“ и „Дондуков“, са продадени на безценица.”
В „БЪЛГАРИЯ ДНЕС” щастливият собственик на абсолютно безсмислено закупените седем декара в центъра на столицата на България разяснява с думи прости: „Аз съм бизнесмен, след години мога да намеря съинвеститор и да предложа например по 1 милион лева на хората, които имат по 50 квадрата жилища там, и така да направя добра сделка.”  В смисъл – по-късно ще си избие по законен начин раздадените милиони и пак ще бъде на кяр.
А за „24 ЧАСА” министърът на културата, г-н Рашидов обяснява, че „Царските конюшни” са паметник на културата, но може да се продават”! С апел към бъдещите мераклии за апетитни парцелчета „като купуват паметници на културата, да внимават, защото не могат да ги променят”.
Е, и в Пловдив изобщо не промениха тютюневите складове – те просто така си изгоряха, от самосебе си.
Пък министърката Лиляна Павлова в „ТРУД” направо ни донесе мухите и семките в кесийка – да си ги люпим – „Много ясно разграничение трябва да бъде направено първо каква е сделката, която касае не продажба, а прекратяване на съсобственост върху земя, върху която има сгради, които са собственост на няколко ведомства и държавни институции”.
Не знам защо това ми напомни едно отдавнашно съобщение на ТАСС, в което се обясняваше, че съветската противовъздушна отбрана не била свалила корейски пътнически самолет с 269 човека на борда, а само му „прекратила полета”.
Както и да е, медийните пледоарии заглъхнаха бързо, когато премиерът погледна календарчето и видя, че изборите са точно след два месеца. И редакциите поеха обратен курс: „Държавата си връща царските конюшни” – радостно обяви „СТАНДАРТ”.
„Кой е купувачът на царските конюшни Янко Иванов?” – разобличава „24 ЧАСА”.
 „Борисов нареди проверка на сделката с царските конюшни” – ръкопляска „ТРУД”.
С изключително необходимото уточнение, че „Във връзка с постъпили запитвания пресслужбата на МС уточнява, че до публичното изнасяне на данни за осъществената сделка министър-председателят не е бил информиран за нея.”

Само за сведение на посрещачите – първото публично изнасяне на данни за осъщественото, с извинение, „прекратяване на съсобственост”, бе още преди два месеца - във вестник „СЕГА”. Само че пресслужбата или не е била абонирана за вестника, или не е счела за необходимо да огради с червено моливче публикацията, защото е била заета с кръстословицата, или пък премиерът не е видял тогава нищо нередно в разпродаването на София като пица - на парче.

Няма коментари:

Публикуване на коментар