четвъртък, 23 юни 2016 г.

ЖЪЛТО-КАФЯВО

в. "Стършел", бл. 3648/24.06.2016 г.

Радост за душата на родната (с извинение) журналистика – в една седмица – опит за убийство на дебелоок собственик на несебърска пералня и нещастие с известна спортистка. Жълто потече по многострадалната вестникарска хартия, преминаващо от време на време в кафяво.
Днес умишлено няма да се занимаваме с кафеникавите изпълнения на съставителите на Етичния кодекс на българските журналисти не защото няма постигнати върхове на падението, а за да не цапаме нашата хартия с техните откровения.
Направо отиваме към нещо много по-чистоплътно и добре миришещо – „ТЕЛЕГРАФ” отразява основното събитие на европейското по футбол – „Йоги Льов души оная си работа”. Издънката на германския треньор е описана подробно и с разбиране: „Първо си бърка безцеремонно в гащите, за да намести мъжкото си достойнство, а впоседствие помирисва ръката си. Малко по-късно, видимо „незадоволен”, Льов посяга и към задния двор...” Найс, а?
От задния двор на кафеникавата журналистика минаваме към парадния вход на не чак толкова оцветената – от „24 ЧАСА” научаваме, че „Убиец съди затвора, ухапал го плъх”. Неприятно, наистина, гадни животинки са плъховете. Но и адвокатите на убийците не са по-симпатични – според детайлния анализ на състоянието на ухапания той „претърпял болки и страдания, погнуса, страх от зараза, безпокойство, безсилие, довели до влошаване на здравословното му състояние”. Всичко това е оценено на 10 000 лева. Само че съдът проявил неразбиране и не ги дал. Пинтии!
Но – спете спокойно, деца, правителството взема мерки! В превенцията на пре­стъпността се включва дори министърката на туризма – „Ангелкова спря убийство в киноцентъра” – тръби „ТЕЛЕГРАФ”. След бърз преглед на думичките след заглавието става ясно, че г-жа Ангелкова отишла, за да се щракне със звездата Самюъл Джаксън, с което отложила за малко снимките на епизода с убийството му в поредния екшън.
Родоначалникът на свободния печат „24 ЧАСА” храбро обновява тъпия и прост български език. През цели две страници е опънато неразбираемото за нас, диванетата, заглавие „Аутфитът на Хилари Клинтън”. Има още съвсем мъничко да се желае – само две буквички от това словосъчетание принадлежат на дума от остарелия български.
А докато другите всекидневници са се залисали, та са пропуснали да отразят по достоен начин рождения ден на премиера, часовият вестник не е проспал събитието – отделил е цяла страница за наивните честитки, които привържениците са изпратили до фейсбука на г-н Борисов.
Но една от тях изпъква със сръчността и професионализма, достойни за позабравените вече „Априлски сърца”. Автор с творчески псевдоним Мари Хигелс е отпрал цяла поема. Каква ти поема – ода!
Спасител възвишен е чакал народът,
заченат от златния български ген...
Към новите дни със замах да го води
и  звярът от ужас да рухне сразен.
Да кажете нещо? Копче не можете да кажете, защото
Във храма ни греят скрижалите висши
и жажда за правда ни води напред.
Животът прелива от ледени киши,
но с теб го превръщаме в литнал поет.
И всичко завършва с биене на камбани (без фойерверки, освен словесни):
В деня ти рожден зазвъняват камбани.
Наздравица вдига самата любов.
Бъди жив и здрав, и със мисли огряни!
Бъди победител, за лаври готов!

Честно казано, предпочитаме дописките, които анализират гащите на немските треньори и тяхното съдържание – наистина са по-чистоплътни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар