сряда, 24 февруари 2016 г.

ПРИЗРАКЪТ НА ГРЕБЕНАРОВ

в."Стършел", бр. 3631/26.02.2016 г.

Кой Гребенаров? Не знаете? Най-четеният български писател в края на ХІХ век! Откъде знаем ли? Прочетете до края – ще научите и вие!
Странна е практиката някои вестници да публикуват статистика за най-четените и коментирани техни материали. Отваряме страницата на „НОВИНАР” и веднага научаваме кои са най-коментираните:
На първо място – „Свински врат със сурова туршия”.
На второ – „Турция обвини Русия, че бомбардира мирни хора в Сирия”.
На трето – „Германия предупреди България да не затваря границите”.
Ще речете – такава е спецификата на вестникарските форумци, всеки иска да сподели как пък той приготвя свинския врат. Дайте най-четените текстове!
Ето ги:
На първо място - „Стоичков кацна просълзен за погребението на Туньо”
На второ – „Германия предупреди България да не затваря границите”.
На трето - познатият ви вече „Свински врат със сурова туршия”...
Това, вестникът, се превърна все повече в информационна агенция, целта на която е да ни съобщи, че някоя си Ана Катарина Бесера Силварес „Мастурбира по 47 пъти дневно” („24 ЧАСА”), че Варненският свободен университет организира семинар в Смолян, където „Учат кметове как да залавят престъпници” („ТЕЛЕГРАФ”) – в смисъл, че ги обучават как се слагат белезници (изключително академично постижение), че видял се в чудо с бандюгите, „Шумен бори квартирните кражби с холандци” („МОНИТОР”)... Това наистина е уникално – поканили холандски експерти по квартирни кражби, които анализирали извършените престъпления и констатирали, че „Всяка втора взломна кражба в Шумен е от апартамент, който се намира на първия етаж”... Досега не сме го знаели – добре, че от Холандия дойдоха хора, та да ни отворят очите!
Спортните новини също не са за изпускане – „Григор стана модел и на чанти” – радва окото ни „24 ЧАСА”, а в международните си страници „СТАНДАРТ” твърди, че „Заселват Сибир с украинци”. Познавачите на по-новата история на Русия биха задали въпроса „Пак ли?”
Освен свинският врат и прясната туршия, и парите вълнуват българина – това доказва и новината в „ТРУД”, че „МВР получи дърва като дарение” – не в смисъл, че някой ще гризва дръвцето, а за да си палят печките.
„24 ЧАСА” ни радва със статистиката, че през 2015 година е имало „1,6 млрд. евро инвестиции. Това е рекорд от 6 г. насам”.
Радостно е, че чуждестранните инвестиции са двойно повече от печалбата от контрабанда – „1,2 млрд. лева годишна печалба от контрабанда на горива” – цитира доклад на службите същият вестник. Става въпрос не за пренесени с автобуса две туби нафта, а за кораби, спиращи на пристанищата в Бургас, Варна и Русе... Но тези, които смятат, че борбата с контрабандистите е занемарена, жестоко се лъжат – още в следващия брой се отчита огромен успех – „Македонци пренасят сакове с цигари, бягат, но ги хващат”! Резултатът е зашеметяващ - две хиляди кутии цигари не стигат до Женския пазар!
Само така! Сега вече може да си нарежете прясна туршийка и да пробвате от свинския врат. Една ракия също няма да навреди.
А, да, забравихме за Гребенаров. Преди почти сто и тридесет години в един от знаменитите си фейлетони Алеко Константинов предлага експонати за Световното изложение в Париж. Сред тях – и най-четеният според статистиките на Народната библиотека български автор – Гребенаров. С фундаменталния си труд „Относително економическа и жалостна Македония. За убитите консули. И съвети как се прави баклава и рахат-локум”.
Да забелязвате някакъв напредък за век и нещо?

Един призрак броди над българската преса – призракът на Гребенаров...

Няма коментари:

Публикуване на коментар