сряда, 3 февруари 2016 г.

ИЗВЪН КЛАСАЦИЯТА


Едни събират марки, други – кибритени кутийки, трети – бирени капачки, някои – антични монети, само че тия монети са кът, та и тая порода колекционери не е толкова многобройна.
И все пак – има и някои странни хобита!
В Перник например гражданин, прославен от „ТЕЛЕГРАФ” като „душманин на фолкаджийката Маг­да”, защото є бил свил колата, колекционирал не коли, а двигатели! Когато полицаите дошли да го питат защо краде коли на всенародни любимци, „от къщата му били открити и иззети 63 двигателя със запилени номера”.
Голяма къща, голям двор очевидно!
Още по-голям сигурно си има и нашумелият през последните си няколко мандата кмет на най-известното българско село, Галиче. Пристигналите в селото полицаи и прокурори, дошли да проверяват сигналите за побои и закононарушения, според „СТАНДАРТ” открили, че „Ценко Чоков отглежда незаконно кошути”. Слабост – човекът си държал в двора „35 кошути и благородни елени без необходимите за целта документи”. Любопитно – какви са необходимите за целта документи – разрешително за домашно отглеждане на елен? Или – фактура с касов бон за покупка на кошута?
Проверяващите очевидно не са питали за чий са му животинките – за да дои мляко от кошутите или за да прави луканка от елените, те май само са ги преброили.
Тарашът дава и неочаквани резултати – разкрити са още две тежки престъпления – „При специализирана полицейска операция в първия ден от проверката бяха намерени в жители на селото 13 пакета с един килограм тютюн без бандерол и бе установено, че един от местните се е прикачил незаконно към електропреносната мрежа”!
Само така! Строгост, но и справедливост за всички!
Справедливостта изисква да кажем, че вече навсякъде се действа строго – в „24 ЧАСА” четем: „Ваньо Танов: От митниците пари за партии? Вече не”!
Шефът на митниците дословно заявява: „За първи път от двадесет и няколко години насам в агенция „Митници” няма отчитане на пари от пунктовете към централното ръководство и партиите”. Боже, значи четвърт век са ни лъгали, че няма такива работи! И ние вярваме, че партиите се финансират от членския си внос... Много сме били тъпи!
Добре че няма класация по тъпота, кой знае на кое място щяхме да сме. Но пък, ако се вярва на цитираните в „24 ЧАСА” данни, „Корупцията в България като през миналата година”. В смисъл – парите са си същите, само че вече не отиват към партиите, според мен така може да се преведе. Иначе – „България заема 69-о място сред общо 168 държави, включени в годишния доклад за възприемане на корупцията”.
Според друга класация „българските медии се 
определят като частично свободни. Резултатът ни е същият като този на Самоа и Израел”.

Къде беше това Самоа?
Виж, здравеопазването ни е поне пред Черна гора – „31-и сме в класация за здравни системи” – твърди изданието. С уточнението, че става въпрос за класиране сред 35 европейски държави.
Но тия класации с нищо не ни изненадват и с нищо не ни обиждат.
Виж, последната направо ни вади от обувките от възмущение – „Изпаднахме от топ 10 на пиячите в Европа” – твърди „ТЕЛЕГРАФ”.
Вярно, доста по-напред сме от 31-о място, но – извън десетката!

Бива ли така, сънародници! Братя, дайте да се стегнем – няма да се оставим да ни бият някакви си немци, френци, англичани! Друго ако не можем – поне да се напукаме сме царе!

Няма коментари:

Публикуване на коментар