сряда, 3 декември 2014 г.

ГРАМАДАНСКИ ИЗДЪН

в. "Стършел", бр. 3536/02.12.2014 г.

Сигурно се чудите защо започвам с реплика от сериала "Ало, ало". Репликата, с която влизаше един, когото наричаха "идиота, който смята, че говори френски" и пожелаваше "Добрютро".
Истината е, че миналата седмица може да се определи точно като издън, и то грамадански. Сума ти спецполицаи, вдигнати по нощите и екипирани като за война, нахлуха из циганските махали да дирят спящи терористични клетки. "ДАНС щурмува ромски джамии по подозрения за радикален ислям" - резюмира акцията "ТРУД". Последваха пресконференции и обяснения, че това, че са открили нищо и половина, станало, защото имало изтичане на информация. А информация наистина изтече - два дни преди акцията. Във вестниците! "Пак разследват имама Ахмед Муса Ахмед - този път за проповядване на война" - надлежно ни информира "24 ЧАСА". С всички подробности по започналото разследване - какво вече се знае, какво се очаква да бъде намерено, както и, че ще се претарашат дори електронните пощи на заподозрените.
Ако е имало спяща терористична клетка, имала е достатъчно време да се събуди - и не по вина на вестникарите, нито на къртица в ДАНС, нито на хитър шпионин, промъкнал се тайно в нечий кабинет и заснел засекретеното антитерористично дело. Защо да си прави някой тоя зор, след като има интернет - където Пазарджишкият районен съд дни преди акцията пуснал в сайта си подробна информация за разследването...
У нас всичко е така - като е издън, той винаги е грамадански, когато има теч - той е потоп. В буквалния и в информационния смисъл.
И, не че съм привърженик на теорията на конспирацията, но само дни, след като парламентът според "24 ЧАСА" реши, че "Депутатите могат да ходят на работа дрогирани и с оръжие", очевидно някъде бяха взети мерки да не се компрометират избраниците - "Седмица без дрегери и радари" обяви КАТ в "СТАНДАРТ". С допълнението, че "От години се знае, че пътни полицаи използват неконтролирани устройства, с които изкарват рушвети на пътя". Щом се знае от години - знае се и кои са били полицейски шефове през тях. Оттук следват едни въпроси, които изобщо не са за задаване, защото ще ни се стъжни. А не бива - весело живеем ние - купуваш си дрегер и осигуряваш прехрана на семейството!
Новите технологии - в услуга на хората!
Вярно, и старите не са за пренебрегване - "Полицаи със следово куче търсиха еднокрак по видения на врачка" - споделя челния опит "24 ЧАСА". А "ТРУД" ни сервира криминална история направо две в едно - "Полицаи дебнат гол мъж, хващат жепейци в кражба". Можем само да предполагаме, че не са дебнали ексхибициониста, за да се уверят, че написаното в "ТРУД", "Нашиот е по-голем от македонскиот", е вярно!
Защото в "24 ЧАСА" информацията изтича с ей толчави букви - "Пищовът" на българина е 14,09 см, бие гърци, турци, македонци и румънци". "ТРУД" със снизхождение отбелязва, че "Румънците и гърците са гола вода - техните едва достигат..." и уточняват размера.
Тъкмо да се зарадваме, че родната полиция ни пази, и да се отдадем  поне за мъничко на патриотична гордост, че поне в една област не сме гола вода, и попадаме на мъндзърко заглавийце в "ТРУД", че "Румъния влиза в Шенген преди нас". Май пак стана грамадански издън!
Кво стана? Нали ония бяха гола вода? Ало, Европата, елате ни вижте - ние може да ръсим секретни документи по улиците, да ги пускаме в интернет, да си гласуваме законите дрогирани или на градус, но пък сме мъжкари, та оттатък! Що не дойдете да видите какво чудо ни е дала майката природа!
Очевидно за някои неща размерът няма значение. Трябва и акъл!

Е, и малко почтеност няма да навреди.

Няма коментари:

Публикуване на коментар