сряда, 5 февруари 2014 г.

КАЗВА ЛИ ТИ НЯКОЙ!

в. "Стършел", бр. 3526/07.02.2014 г.

Бррррр! Набъррррборихме се в тоя студ - до насита!
Както е тръгнало, азбуката ни ще се свие само до няколко букви - след като от нея отпаднаха вече като мръсни буквите К, О, Й - сега на път са да отхвърчат като гибелни за демокрацията и страната и първите три - А, Б и В. Разправията на "Позитано" не ни засяга - да си се бият и сдобряват, като им харесва, любопитно е, че най-висшите партийци нещо се омотаха в собствения си устав. В информация на "ПРЕСА" четем, че "Михаил Миков припомни, че в устава на партията има норми за "партийно въздействие". Една от тях предвижда "отнемане на правата за заемане на партийни длъжности и членство в ръководни органи на партията в срок от една година". Първанов и Петков обаче не били в тази хипотеза"... Три дни след това изявление си влязоха в хипотезата като стой, та гледай... Заедно с още десетина като тях!
Но скандалите в столетницата са скучни като разправия в пенсионерски клуб - няма живец, няма огън, няма пламък, липсва дръзновението на младостта! Затова се обръщаме към по-младите партии - е, там вече наистина е весело!
В "ТРУД" г-н Емил Спахийски, известен политически коментатор, анализира груповия доброволен отказ от депутатски имунитет на групата на "Атака" в знак на солидарност с лидера си, в "Атака - мъже в чорапогащи". Намеците са не за палаво поведение на някой от народните представители, а за криене на един зад гърба на другите. Напълно естествено, това предизвиква засегнатата партия да реагира - в лицето на депутатката Деница Гаджева, с гневната реплика "Анализатори, долу прашките!". Цитатите по-долу са взети от в. "АТАКА", а не от "ТРУД", който подличко публикува в рубриката "Право на отговор" текста, без да му поправи правописните грешки:
"Чувствам се длъжна да поясня на г-н Спахийски, че мъжете в АТАКА носят под дънките си атрибути различни от чорапогащи." Следва анализ на психологическото състояние и сексуалната ориентация на нещастния коментатор с препоръки как да се освободи от потиснатата си склонност към индивидуални и групови изпълнения (почти не става ясно за какви) и се стига до апотеоза: "Свалете прашките! Пояснявам - садо-мазо прашките, с които се опитвате да ни обстрелвате (...) АТАКА ще преживее и надживее любовните ви стрели, но дали вие ще преживеете мъжете на АТАКА?"
Ех, младост - време на огнени страсти и бурни диспути, на парещи аргументи и изгарящи слова...
По-старите вестници и вестникари се задоволяват със сухи цифрички. "126 млн. лв. повече събра НАП" - сухо, но радостно съобщава "ТРУД". Става въпрос за "126 млн. лв. повече от планираното". Най-голямо било преизпълнението при ДДС - с 50 милиона повече... На фона на тоя трудов оптимизъм с известно притеснение четем седмица по-късно в "СЕГА", че "По окончателна информация събраните приходи от данъци за 2013 г. са с 481 млн. лв. по-малко от заложеното (...) Номинално изоставането е най-голямо при постъпленията от ДДС. Събраното ДДС е с 288,5 млн. лв. по-малко спрямо прогнозата след актуализирането на бюджета през лятото на 2013 г."...
Кое е вярното - 126 повече или 481 по-малко?
Казва ли ти някой! Пък - и смее ли човек да попита, след като веднага ще го нарочат за някакъв и ще го боядисат в партиен цвят!
Потресени от тия разминавания в прочита на едни и същи документи от два различни вестника, отваряме коректния "ПРЕСА", за да получим сърцебиене от разминаванията в един и същи брой. На първа страница интервю с Павел Писарев е под заглавие "Калфин е грешка на Станишев", а на 14-а, където е самото интервю, вече "Станишев е грешка на Първанов"...

Тук отново възниква въпросът - кой първи е допуснал грешката, но буквичките К, О и Й от половин година насам се смятат за неприлични, затова няма да го задаваме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар