сряда, 25 септември 2013 г.

БЪЛГАРСКА БАБА ЮНАШКА

в. "Стършел", бр. 3508/27.09.2013 г.

Къде бихме били всички ние без българската баба юнашка!
Младите се поизнесоха по света, останалите на място откриха умиротворителното действие на двулитровата бира, нежно наричана по места "гуменката", родителите им с любопитство следят движението на възрастта за пенсия - след време тя ще може да се използва в учебниците по география за онагледяване как хоризонтът изглежда хем все по-близко, хем си остава недостижим...
В това общонационално вцепенение - кой поддържа духа на нацията? Кой съвестно ходи да гласува за всякакви глупости? Кой върти сутрин телефоните в телевизиите, за да им вдига рейтинга?
Тя - милата наша българска баба!
Бабата може да ни отмени за всичко - тя е способна на всичко! Бабата може да осигури работа на половината полиция у нас - след като се оказа, че баба-ветеранка от войната, която според всички документи и избирателни списъци би трябвало да живее във Видин, се е изхитрила хем да не живее на адреса си, хем никой да не си спомня да е живяла някога на него, хем да си получава и пенсията, а отгоре на всичко - от девет години да не я е пипнала, "Обявиха бабата фантом за общодържавно издирване" - четем в "24 ЧАСА".
Сега вече полицията не само ще я пази, но и ще я дири!
Бабата може да отмени внучето за по-тежката работа - пак от "24 ЧАСА" научаваме, че "Баба получи колет с кокаин от Еквадор". Докато бабата се чудела кой в Еквадор е чувал за нея, дошло внучето да си прибере дрогата, а веднага след него - и полицията, за да прибере внучето... Досущ като в приказката, в която сума ти народ вади ряпа!
Бабите изхранват вече не само децата, отпрашили към големия град, но развиват и бизнес - приемат поръчки за домашна зимнина! Ако се вярва на "МОНИТОР" - дори по телефона! Бизнесът така е потръгнал, че според вестника "Бабите на село не смогват на заявките от града"!
Бабите са вездесъщи, те отменят и психотерапевтите - отваряме "СТАНДАРТ" и научаваме, че баби "Леят куршум против уплаха на изложба". Не става много ясно дали уплахът е бил предизвикан от изложбата или от нещо друго, важното е, че без бабите дори културният живот не може да мине!
А за тези, които по някаква причина си нямат баба или са є загубили телефона - също има лек! В габровско село се е явил нов почин, прославен от "ТРУД": "Внуци назаем с баби под наем".
Естествено, при това всестранно бабино обгрижване няма как и да не се стигне до известно вдетиняване на обгрижваните - "Министър Стоянович цял ден гледа анимационни филми във Варна" - забелязва "24 ЧАСА". Някой би трябвало да светне министъра на културата, че по кабеларките има няколко анимационни канала - да си гледа в извънработно време!
Милите баби - на бабини детенца ни обърнаха! А ние - за благодарност - какво? Не нищо - още по-лошо! Трепем ги и ги газим по улиците! Само за два дни - две баби отнесоха нашата благодарност! "Съсед преби, изнасили и ограби баба" - сухо съобщава "СТАНДАРТ". А "24 ЧАСА" ни запознава с друг вид наша благодарност - "Конска каруца премаза баба"...
А как е по света? Е - по света е друго! И по света газят, но как!
"Слон прегази човек в Париж" - сащисва ни "24 ЧАСА". Избягал от цирка слон стъпкал осемдесетгодишен старец, изпречил се на пътя...
Слон да те сгази - е, ово йе стандарт - биха рекли комшиите!

Ама нали пусто сме по всичко на последно място в Европа - откъде толкова слонове! Дали да не поръчаме по програмата за развитие на селските райони?

Няма коментари:

Публикуване на коментар