понеделник, 26 август 2013 г.

Направих се на свùня

в. "Стършел", бр. 3503/23.08.2013 г.

Лятото е време за лесни свалки, лесни рими, лесни глупости.
С какво според вас може да се римува думата "смокиня"? Никога няма да се сетите - със "свùня". За тези, които не следят културния живот - песента, чийто припев "Направих се на свùня" току-що почти цитирахме, според "24 ЧАСА" била хитът на това лято - "В интернет вече са качени много клипове на малки деца, изпълняващи парчето, има и бебета, поклащащи се забавно в ритъма на нашумялата песен"... Да не връзваме кусур на певците - всеки си вади хляба с каквото и както може. Да не връзваме  кусур и на родителите, умиляващи се от това, че детето им пее: "Аз съм българско животно, дали ще е удобно неска да те бодна" - днешното средно поколение израсна в изключително интелектуалната медийна среда на новата българска преса.
Летните жеги размекват хората, правят ги невнимателни, несъсредоточени, дехидратацията води до лошо оросяване на малките сиви клетки, така уважавани от Еркюл Поаро, и родната разследваща журналистика изведнъж изненадващо стигна до неочаквани разкрития! "И богатите правят секс, макар на тях да са им достъпни и други развлечения и наслади от живота" - твърди "ТРУД".
Какви наслади? Елементарно - мерят си ги яхтите!
За съжаление размекването на малките сиви клетки започва да се наблюдава и при хора, които би трябвало да приемаме като отговорни - на въпрос от какъв зор е назначил да отговаря за опазването на горите човек, през чието кметство в защитена територия е издигнат курортен комплекс, земеделският министър, проф. Греков, отговаря за "ПРЕСА": "Аз животно не мога да заколя за половин ден, искате да махам хора за толкова време"... Да хванеш пиле и да гнявиш и колиш половин ден - това си е садизъм! Спят ли природозащитниците!
 Леко размекване е получил и енергийният министър Стойнев, заявил пред "24 ЧАСА", че с ветото си лошият ни президент "не желае българската майка да получи обезщетение за детето си"... А "Обезщетението за отглеждане на деца от 1 до 2 години не се увеличава, парите за деца с увреждания няма да се увеличат..." Седмица по-късно, при дебатите в парламента, се оказа, че от милиардния заем, предвиден в оспорваната актуализация на бюджета, за социални разходи са предвидени 40 милиона. Останалите 960 - 24 пъти повече - заминават в друга посока.
 А "24 ЧАСА" нанася неочакван удар върху организираната престъпност с тезата: "Печатането на левове - губеща дейност"!  Чудим се защо напоследък не сме чували за разкрита нелегална печатница на столевки - то какво било! Да не би нелегалните печатари да са преминали към отпечатване на вестници? Очевидно зацапването на вестникарска хартия с буквички е по-доходно и по-престижно. След голямата авария с електричеството в София "ПРЕСА" излезе с карта, на която бяха отбелязани засегнатите райони. Наблюдателни читатели веднага забелязаха, че в името на квартала "Овча Купел" втората дума е сбъркана така, че само втората ù буква да е вярна. Какво точно беше написано - не ни се ще да споменаваме. Меко казано, тая комбинация от букви я бяхме виждали досега само изписана от извратеняци по стените на гаровите кенефи. Ден след гафа зам. главният на коректния вестник, г-н Николай Стоянов, разясни, че "За наша гордост въпреки техническата грешка прякорът беше изписан граматически правилно, което означава, че дори когато колективът спи, той не забравя българския език"...
Очевидно зам-главният го е забравил – в текста под картата има правописна грешка, заради която бият през пръстите още във втори клас – отбелязани са зоните „засегнати от срив във електрическото захранване”.

Коментарът на коректния вестник завършва с нещо като сарказъм към възмутените - "За тяхно успокоение сме длъжни да заявим: добре сме, не ни мислете". За сведение на възмутените - вие тях не ги мислете, те наистина сигурно са добре. По-добре помислете за себе си, за това, което четете, и това, което пробутвате на децата си!

Няма коментари:

Публикуване на коментар