събота, 29 октомври 2022 г.

ОЩАВИХТЕ НИ, БЕ!

 в. „Стършел“, бр. 3972/28 октомври 2022 г.

Едни такива времена дойдоха – човек на пералнята си вяра да няма! Старият виц за хладилника и телевизора взе да се сбъдва в още по-зловещ вариант!

Поглеждаме „24 ЧАСА“ и с потрес четем, че „10 хил. долара струвала атаката над държавните сайтове, хакерите ползвали и зомбирани перални“!

Бай, бабо, да не ни среща зомбирана пералня в тъмна уличка!  Ако е настроена да пере на максимална температура – направо ще ни ощави!

Докато се озъртаме за опасни перални, щавенето май вече започна от още по-безобидни домашни уреди: „Душът ни щави с 30-40% отгоре“ – изчислил е „ТЕЛЕГРАФ“. Не стига, че щавенето е общо взето болезнен процес, ами и той поскъпнал!

И не е само душът – „Щавят ни с нова такса банкомат“ – продължава телеграфното издание. Банките – те нали знаят как да ни бръкнат в джобовете, без да се усетим, въвели нова такса – за внасяне на пари през банкоматите. Не стига, че им даваме парите си, ами и още искат!

Доощавянето на населението довършват милосърдните бързи кредити – „Заеми ни щавят с безбожна лихва“. В смисъл – „Теглим 17 хил. лв., връщаме 15 бона отгоре“. Но само лихвата да беше – с мед да я намажеш! Хубавинята идва както винаги последна – „Подаряват телевизори, взимат ни апартамента“...

„ТРУД“ подхожда към ощавянето на населението, наричано три-четири пъти в годината още и „електорат“, а понякога и „суверен“, по-сухо и статистически: „Всяка четвърта фактура – просрочена“.

За по-недосетливите депутати – електоратът и суверенът няма пари, за да си плаща сметките.

И не само той – „Всяка пета компания е заплашена от фалит“ – пак заради неплатени фактури.

Но даже и да фалира човек, щавенето няма да му се размине – според цитирания от вестника проектозакон за несъстоятелност на физически лица „синдикът получава възнаграждение в размер на една минимална заплата при извършване на всяко едно от следните действия: съставяне списък на приетите вземания; извършване на опис на имуществото; изготвяне на план за погасяване на задълженията на длъжника;, изготвяне на сметка за разпределение“...

Дотук – 2 840 лева.

Естествено, има и още – „отделно от това проектът предвижда синдикът да получи 5 % от стойността на разпродаденото имущество и допълнително годишно възнаграждение в размер на една минимална заплата...“

По изчисления на вестника удоволствието да ти изнесат мебелите, телевизора, хладилника и пералнята и да ги продадат някому би струвало около 4 000 лева...

При тия оптимистични новини човек без да иска се вторачва в небето, за да види няма ли оттам да долети нещо, което да ни отърве от всеобщото щавене.

„ТЕЛЕГРАФ“ обаче ни разочарова – „Нов астериод минава в близост до Земята“, но „Опасност от сблъсък няма“...

Е, като нямаме астероид под ръка, все пак има надежда – „Баба Яга долита за стотачка“.

Бабата има и промоция за Хелоуин – долита със собствена метла.

Икономически погледнато, много по-добре е да те посети вещица, отколкото синдик!

Няма коментари:

Публикуване на коментар