събота, 8 януари 2022 г.

ПЕНЧО Е ГОВЕДО!

 в. "Стършел", бр. 3930/7 януари 2022 г.

Беше време, когато ако напишеш това на дувара на въпросния Пенчо, със сигурност можеше да си изкараш някой бой. Не заради написаното – тогава се пишеше с краден от училище тебешир и дъждът бързо го измиваше, а заради прецененото като невярно твърдение.

От седмица вече сме в двайсет и втората година на двайсет и първия век и нещата не са такива, каквито бяха! Днес проблемите се решават не с лично раздавани шамари – за тая работа си има правораздавателни органи, които преценяват кой заслужава да бъде опердашен и кой – не.

Седмица преди Коледа от „24 ЧАСА“, например, научихме, че „Прокуратурата отказа да разследва Кирил Петков за декларацията за гражданството му – нито един закон не я изисквал от бъдещ министър“.

В смисъл: „Прокуратурата винаги е твърдяла, че законът е несъвършен, с неосъвременени разпоредби. На всички е ясно решението на Конституционния съд. Безспорно е налице невярно деклариране, но само по себе си то в тази конкретика и при този законов текст не може да обуслови наказателна отговорност“.

В превод – невярната декларация, довела до противоконституционно назначение, била само лист хартия без особено значение, която всеки може да си закачи на гвоздей на Онова място.

Преди Нова година дори прокурорите стават милозливи – в нощта, когато хората празнуваха на площадите, насред София полицията задържа индивид, според написаното в „24 ЧАСА“, въоръжен с ръчна граната. А когато претарашили колата му, открили още „черна тактическа жилетка с два пистолета (...), ръчен електрошок, четири броя ножове и една брадва“.

Индивидът, антиваксър и симпатизант на „Възраждане“, бе пуснат почти веднага заради чистото му съдебно минало. Той отпъдил нападналите го след подвига репортери с думите: „Стига с тая бутафорна граната, ако не се спрат, ще има и истински... Господ ги предупреди“.

Когато най-висшата инстанция ни предупреждава – и прокуратурата трябва да си трае. В края на краищата – никой не е пострадал, като пострада – тогава!

А като си говорим за висши инстанции, не можем да не споменем една, вече бивша – експремиера Борисов, заявил съвсем отговорно, че лошите Радеви министри бодат наивното население с ваксини с изтекъл срок на годност. Лошите министри се оплакаха в прокуратурата, която провери, помисли и точно на Нова година излезе със заключение, което няма как да не влезе в аналите на рубриката за вестникарски и други странни съждения (цитатът е от „ТРУД“): „След анализ на събраните данни прокурор в СГП е приел, че цитираните по-горе изявления на Бойко Борисов не осъществяват състав на престъпление по чл. 326, ал. 1 от НК. Този текст предвижда възникването на наказателна отговорност при предаване по радио, телефон или по друг начин на неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога. Обект на защитаваните обществени отношения са общественият ред и спокойствие, т.е. за да бъде едно деяние престъпление по чл. 326, ал. 1 от НК, същото следва да е насочено към нарушаване на тези защитавани от закона блага.

Изразите на Бойко Борисов, цитирани по-горе, не представляват по съществото си заблуждаващи знаци за тревога по смисъла на чл. 326, ал. 1 от НК. (...) Така СГП е приела, че изказването на Бойко Борисов пред медии, дало повод за сигнала, е довело до информираност и обществена дискусия по значим проблем“.

В превод – ако на дувара напишем „Пенчо е говедо“, това вече не е обида, нито клевета, нито съобщение с невярно съдържание, а повод за обществена дискусия върху проблема говедо ли е Пенчо или не. Евентуално - до горчиви размисли какви сме ние и за какво ни смятат.

Приятно дискутиране през Новата година!

Няма коментари:

Публикуване на коментар