петък, 11 декември 2020 г.

ДУХЪТ НА КОЛЕДА

 в. "Стършел", бр. 3876/4 декември 2020 г.

 Декември се затъркаля, децата започнаха да вадят шоколадчетата от календарите с по едно бонбонче на ден до Коледа, все повече про­зорци светват с шарени лампички, даже акор­деонистите по „Витошка” свирят с премръзна­ли пръсти коледни песни, в магазините млади­те отстъпват ред на старите, ставаме все по-добри и по-добри, благотворителни кампании се прескачат като зайци, накратко казано – ду­хът на Коледа ни завладява.

Разбира се, и родната преса дава своя принос към коледното настроение – макар и по малко странен начин.

„Трима се сбиха до училище в Пирдоп, единият стреля с пистолет” – сто­пля душата ни „24 ЧАСА”. Двама решили да сплашат трети, той извадил пищова и – бум! За късмет на двамата – във въз­духа.

„ТРУД” не може да остане назад – той дори спира дъха ни с коледната новина: „36-годишен мъж убил жена си и я за­ровил тайно в двора”.

Има и подробности – но ще ги преско­чим заради по-слабонервните читатели.

Коледното ни настроение поддържа и „СТАНДАРТ” – „Астероид минава опас­но близо край Земята”. Тези, които разчитат на астероидите, за да не се бръкнат за подаръци, имат много здраве – опасната скала ще ни подмине.

„БЪЛГАРИЯ ДНЕС” се включва в коледния дух на мир и любов между хората с „Нова зловеща версия за изчезналия Мила­нов: Янек разтворен в киселина”!

Разбира се, това засега е само градска легенда, но подкрепена с подробен разказ как тялото се слага във варел с киселина и от време на време се разбърква, за да се разтвори хубавичко, ни иде малко пре­калено дори за Коледа.

„МАРИЦА” опитва да внесе малко добро настроение сред кървавите страници на централните всекидневници – „Луд ек­шън в центъра на Пловдив! Гониха крадец, скрил парите в гащите”.

Нали е много освежаващо? Още по-освежава­ща е подробността, че в тъмното хлапето за­едно с банкнотите било награбило шепа касови бележки.

Да му мислят сега магазинерите как ще се оправят с НАП!

Президентските избори в Щатите все още забавляват българската публика – „Куче кон­тузи Байдън” – бърза да ни зарадва „СТАН­ДАРТ”. Кучето, разбира се, не е случайно – Мей­джър бил първото куче, взето от приют, за да бъде приютено и в Белия дом.

Няма вече благодарност на този свят, дори сред кучетата!

А бившият президент продължава да упраж­нява правомощията си: „Тръмп помилва две пуйки” – информира ни „МОНИТОР”. Помилва­ните мисирки не били от групата репортерки, а две съвсем истински и късметлийски птици, които по традиция пощадяват в навечерието на пуешката хекатомба в навечерието на Деня на благодарността.

В Щатите поне ги ядат след екзекуцията, в Англия е съвсем друга работа – „Колят 10 500 пуйки заради коронавируса на Острова” – научаваме от друга страница на „МОНИТОР”. Холандците си избиха норките заради съмне­ния, че коронавирусът се е прехвърлил и под техните скъпи кожички, дали не е мутирал и в пуешки коронавирус?

За късмет, става дума за отдавна вече по­знатия и старомоден птичи грип – той къде пък е тръгнал след младия си наследник, който успешно побърка света така, че да забрави Ко­ледата!

А ние оставаме с известно притеснение – ако ги нямаше пресбюлетинът на МВР и коронави­русът - за какво щяха да пишат вестниците?

Няма коментари:

Публикуване на коментар