събота, 10 октомври 2020 г.

ЯЙЦЕТО КАТО ОРЪЖИЕ

 в. "Стършел", 3868/9 октомври 2020 г.

Има една стара скулптура от съветско време – „Павето – оръжие на пролетариата“. На нея мускулест пролетарий е награбил огромно паве, за да го запокити по онова, което днес политкоректно наричаме „органи на реда”. Изглежда прекалено дълго са ни увирали това произведение на изкуството в муцуните, та и днес все гледаме да хвърлим нещо по някого – я домат, я яйце, в най-лошия случай – дума.

Защото лекетата от яйца се изпират, лекетата от думи остават по всички.

„Прочетох чудовищно клеветническия пасквил – проект „Кънев-Йончева за резолюция на Европарламента срещу България. Отврат! За първи път се сблъсквам с такава антибългарска словесна диария“ – коментира евродепутатът, любимец на всички управлявали партии, Александър Йорданов проект за документ на Европейския паламент. Диарията се лее в „24 ЧАСА“, но и във всички всекидневници. Учете се от екс-председателя на Народното събрание на книжовен български, деца!

Възмутен от тъпата атака с яйца срещу свой колега, политологът Огнян Минчев пък дава своя дефиниция за всички (не само яйценосците) участници в протестите. В „СТАНДАРТ“ четем: „Уличната сган е замервала колегата Стойчо Стойчев с яйца заради участието му в „Панорама“ по БНТ. Помиярите са го замервали отзад – в гръб (…) Уличната паплач е анонимна и не присъства в потока на времето. Поздрави за лидерите на „протеста”. Човешката низост наистина може да създаде представа за безкрайност“!

Човешката глупост – също. На страницата си „КАНАЛ 3“ помества мнението на обединения патриот г-н Валери Симеонов: „В камбоджанската революция имаше червени кхмери, които разстрелваха всеки, който не е съгласен с тях политически. Тези, които виждате по площадите, са български вариант на червените кхмери. Това е нещо като възроден 9-ти септември. Хвърлят яйца, защото нямат калашници. Ако имаха, щяха да трепят. Те са еманация на човешката омраза“.

И после в Европарламента ще ми говорят, че в българските медии било имало език на омразата – да го видяхте някъде дотук?

Но – стига политика, и тя, както и коронавирусът, вече ни дойдоха до гуша. Да се порадваме на последните топли есенни дни, в които може да се поразсъблечем заедно с „ТЕЛЕГРАФ“, който бърза да ни зарадва с културна новина: „Владо Пенев по кюлоти в Зад Канала“. Кавички няма, можем само да предполагаме, че става дума за театъра, но кой ти има време да влиза в подробности, след като „МОНИТОР“ удря оземи по-малкото си братче с „Азис се пусна гол“! За любознателните „Певецът пусна в Инстаграм свой кадър от леглото, на който позира гол и прикрива мъжкото си достойнство с ръце“.

За ония, на които писаното слово не е достатъчно, за да си развихрят фантазията, е публикувана и вълнуващата снимка. Това, поп-фолкът, винаги ще намери как да удари оземи така наречените интелектуалци, които само дебнат къде ще се появи подписка срещу правителството, за да се включат и те в нея.

А „ТРУД“, закрилник на българската култура и на изящния български език, също е изровил из мрежата нещо голичко – „Щерката на Деми Мур се снима дибидюс“.

Ех, „език свещен на нашите деди“, и ти, както конституцията, се нуждаеш от основен ремонт и обогатяване! Но – не се безпокой, ние сме насреща! Ще се справим!


Няма коментари:

Публикуване на коментар