четвъртък, 13 февруари 2020 г.

ТОВАРЕТЕ РИТОНИТЕ В КАЦИ!



В старите книги всичко си е написано и предсказано – няма защо да четем Нострадамус, Илф и Петров са далеч по-забавни.
Настана време за разплата – и органите по разплатата отидоха да приберат колекцията на Васил Божков, която иначе държавата гордо показваше в Брюксел и Москва, сякаш е нейна.
„МВР влезе, снима и взе от частния му музей уникални антики“ – съобщава добросъвестно за акцията „24 ЧАСА“. Още по-точно – „иззети са културни и исторически ценности, които ще се изследват от експерти на Министерството на културата, съобщи вътрешният министър Младен Маринов“.
Един вътрешен министър със сигурност би трябвало да знае какво е наредил на подчинените си.
Само че, както се оказа – не съвсем. Ден по-късно един друг министър – на културата, г-н Боил Банов, гордо обяви, че „Нищо от колекциите на Васил Божков не е изнасяно, камо ли в найлонови торбички…“
Това – по повод изявлението на учените от частния музей, че „бяха направени опити да се изнесат крехки и уникални произведения на изкуството в чували“.
А седмица по-късно същият министър вече конкретизира (цитираме по“ТРУД“), че „Никой никога не е правил опит да изнася ценните артефакти в кашони или чували“.
Очевидно записът от охранителната камера, в който се вижда как някакви хора изнасят от реставраторското ателие някакви кашончета, е фалшифициран.
В интерес на истината – той поне опровергава твърдението, че археологическите ценности са носени в чували – съвсем ясно се вижда, че служителите на реда ги изнасят в пътни чанти!
Да си имаме уважението – истината е свята! И изобщо не е прав г-н Вежди Рашидов да определя тая брилянтна акция катоколбасарско отношение“ към историческите ценности – един колбасар никога не би набутал саламите в пътна чанта – мазни са.
Мазно потече и по физиономията на българската журналистика, след като получи признание от най-високо място – „Вие като някакви мисирки тичате след мен да ме питате“ – рече на репортерките лично премиерът.
Репортерките малко се пообидиха, защото не разбраха дълбокия подтекст, закодиран в премиерското изявление. Добре че е „24 ЧАСА“, та да ни го разтълкува: „Ацтеките обаче са възприемали пуйката за олицетворение на божествата“!
Пуйка някъде из страната викат на мисирката, така че е все тая.
Разбрахте ли, олицетворения такива!
Забавно е да се четат стари вестници – сред наръча тазседмична преса попадна стар брой на „ТРУД“, от редакционния коментар на който става „Кристално ясно, че организаторите на хазартни лотарии са действали законно. Кристално ясно стана също така от документите, че не те са ощетили държавата с милиони, а въпросните милиони са проспани от държавния орган, който регулира хазарта…“
А още по-нататък „кристално ясно стана, че ако налудничавите идеи на Валери Симеонов се реализират и законът мине в парламента, „противоконституционното отнемане на действащ лиценз води до потенциални финансови обезщетения в размер на милиарди“…

Е, налудничавите идеи взеха, че се реализираха – така че – да започваме да спестяваме!


Няма коментари:

Публикуване на коментар