петък, 7 юни 2019 г.

РОДНА РЕЧ, О, МАЙНА СЛАДКА


Това, което Ран Босилек е нарекъл „родна реч”, отдавна вече не е толкова омайна сладка – из медиите повече майни се разменят, така че ако нещо струи край нас, може да се направи обосновано предположение, че е от недотам чистия канал. 
„СТАНДАРТ” се е постарал да събере любопитни грешки, правени не само от ученици, но срещани и в медиите – въпросният Ран Босилек се сродява с екшън звезда под името Ранбо Силек, рицарят на печалния образ се преименува на Донки Ход, а адресът на президентството се оказва Дон Дуков 2
Прескачаме любопитната грешка на „24 ЧАСА”, преименувал големия български художник на Димитър Казаков-Неров (няма да подсказваме коя е сбърканата буква – вижте си в Уикипедия) и отиваме към страницата „Вдъхновения”, която ни уверява, че „Любов, право, здраве и дори запек – Огнян Герджиков може всичко да римува”!
Невероятно, но факт – „Неприятен сблъсък със здравната система, запекът на внука, туристически премеждия и загубен багаж…  Няма тема, която да не може да вдъхнови проф. Огнян Герджиков…” 
Малко калташки подход към бившия председател на българското Народно събрание, но в името на всеобщата и всестранна информираност – нека научим и за запека на внучето му!
„УИКЕНД” се вдъхновява от по-възвишена естетика – „Карди Би изсмука дупарата след бременността”.
Има си и картинка на изсмуканото нещо – с коментар, че „имало е какво да се махне”.
„ТЕЛЕГРАФ” пък открива в световната мрежа лек за демографската криза – изправен пред опасността да затвори местното училище, „Френски град дава виагра без пари”! Проблемът бил само, че във Франция тия хапчета се отпускали само с рецепти – така че кметството първо трябва да снабди населението и с безплатни рецепти.
Ние тук, на Балканите, си имаме други проблеми – „Не искаме ракия без акциз” – твърди „ТРУД”. Странна идея – не виждаме защо да не падне акцизът, след като според „СТАНДАРТ” „Съкровищата на Терес могат да платят външния ни дълг”
Майната му на акциза – продаваме съкровището и забравяме за лихвите по дълга!
Но преди това няма как да минем без поредните избори – ако се питате кой вестникарски коментар помогна най-много на спечелилите да тръшнат опонентите си, не се колебайте, а отворете предизборния „СТАНДАРТ”. Като си говорим за майни – майната им на платените рекламни публикации, на интервютата, снимките, отчетите кой какво е направил и обещанията за светло, богато и сито бъдеще – не важат и пет стотинки въпреки парите, които са пръснати за тях.
Най-близко до сърцето и разума на българина е разяснението на вестника, че „На нов началник и малко прасе човек никога не бива да се радва”.
Изстрадана, откъдето и да я погледнеш, мисъл, надживяла вековете! 
Ние, българите, сме малък, но мъдър народ – винаги избираме правилния човек, но и никога не омазваме противниците на нашите с разни неща, освен в преносен смисъл, разбира се. Тук британците направо ни дишат прахта! „Фарадж оплискан с млечен шейк” – съобщава „ТРУД”. Някакъв младеж си пиел шейка, когато край него минал Найджъл Фарадж и противникът на излизането от Европа, без да му е жал, че пари е давал за шейка, го лиснал върху идеолога на Брекзит.
Изданието уточнява, че напитката била „с вкус на банани и карамел”.
Кой е близнал ревера на омазаното сако, за да дегустира мазалото, не става ясно – но можем да се гордеем с родната преса, за която, майна, няма тайни никакви! 

Няма коментари:

Публикуване на коментар