сряда, 22 май 2019 г.

ЗА БУКВИТЕ


В килийните училища азбукарчетата са запомняли буквите, като повтаряли след даскала, че аз буки веди добро ест – което в превод на новобългарски означава, че е хубаво да знаеш азбуката.
Със сигурност – както казваше един колега – като знаеш азбуката, можеш и вестник да прочетеш, пък можеш и да го напишеш!
Е, днес, в празничния ден преди също така празничния ден за размисъл, нека се опитаме да струпаме (с малко чужда помощ, разбира се) един лекосмилаем и бързоликвиден вестник, по възможност – без политика – все пак, може някой да реши да почете малко и в събота, не бива да нарушаваме закона.
Кое е най-важното за българския печат? Криминалната хроника, разбира се! Вземаме „МОНИТОР” и веднага научаваме нововъведенията в измамите – „Поп рекетира шофьори с анатеми и проклятия”. Отецът спирал на стоп милозливи шофьори и след благодарности за добрината им, запявал молитви за късмет, здраве и щастие на всички в колата. Както се оказва по-късно – не безплатно, разбира се. А ако нещастниците отказват да платят поисканата двайсетачка, „добрият отец изведнъж започва да ги заплашва, че ще ги прокълне и ще им прочете молитва за болести и смърт.”
Телефонните измамници пасти да ядат!
Кое друго привлича средностатистическия читател? Ами – разбира се, готварските рецепти. Особено по това агнешко време. И сред баналните рецепти за агнешки главички, в „24 ЧАСА” откриваме нещо ново – „Жена изяде главата на Порожанов”. Не е уточнено дали с лук или с картофки, но министерска глава, гарнирана с пикантни политически подробности не е за изпускане – разбираме я жената!
Спортната рубрика, естествено, е изключително важна – без нея не излиза никой уважаващ себе си вестник! И от „ТРУД” вземаме назаем твърдението, че „В хокея боят сближава”. Знаехме си, че хокеистите излизат не само, за да се пързалят заедно и да мушнат някоя и друга шайба, но и да се посближат – но най-после го научихме и официално!
В такива светли празнични дни няма как да не се обърнем за духовно пречистване към нашите свещенослужители – тоя път съвсем безплатно викарият на сливенския владика, епископ Йеротей ни предпазва от въвеждането в изкушение с предупреждението, че „Папата е защитник на педофилите, йезуит и покровител на мафията”! Точно така го пише в „СЛИВЕН ДНЕС И УТРЕ”!
Ако след прочитането на предупреждението сте се поизпотили от притеснение, преминете на здравната страничка, която заимстваме от „24 ЧАСА”, и която дава отговор на въпроса, тормозещ милиони българи: „Защо се потя по-обилно под едната мишница?”
И след като проверите дали тая смъртоносна болест не ви заплашва и се успокоите, че и под двете мишници е еднакво мокро – то и времето се постопли, така че няма лошо, можете да оплакнете око и в четивата с лек сексуален мирис в светската хроника – ако освен за мишниците си, сте се притеснявали и за сексуалния живот на Брад Пит, от „ТРУД” ще научите, че притесненията ви са били основателни – „Брад Пит не е бил с жена от три години” – твърди изданието. А се позовава на „негов близък приятел”.
Ама наистина е хубаво човек да знае азбуката – и вестник може да прочете, пък може и да го напише!
Чунким – голяма работа!

Няма коментари:

Публикуване на коментар