четвъртък, 2 май 2019 г.

МУСАКА В „НОТР ДАМ“



Когато някой ви каже, че нищо не сме дали на света – кажете му да си яде ушите. Може и с картофи – ще се получи интересна мусака.
Българската мусака излетя преди 40 години заедно с Георги Иванов“тържествува „СТАНДАРТ“. Къде е излетяла – ако я няма снимката на космонавта, изобщо няма да се сетим. Но важното е, че „Още преди Валя Балканска да изпрати Дельо хайдутин на същото място, натам се отправят и българската мусака и супа топчета, подготвени като специално космическо меню...“
Ако нарочно искате да омаловажите нечий подвиг или научно постижение – учете се – така се прави!
А как се правят катедрали сме показали на света още миналия век – „Легенда за „Нотр Дам“: Кольо Фичето я спасява от рухване още през ХIХ век“твърди „24 ЧАСА“. Новината обиколи всички родолюбиви медии – по някое време катедралата се попропукала, та Митхад Паша командировал майстора до Париж, да помогне на неграмотните френски архитекти. Самоукият майстор открил, че причината са подпочвени води, „извел дълбоката вода от основите на църквата и дори изградил малка чешмичка, която да я изтича на близкия площад“...
И без да е бил човек в Париж, от картинките знае, че катедралата е насред острова Сите – отляво – река, отдясно – пак река, наоколо – само вода, а как водата от реката избива нагоре, та да потече от чешмичката – един списователят знае.
В началото на страстната седмица „ТРУД“ е решил да заостри вниманието ни към селското стопанство„Зърнените култури покълнаха“. Бихме добавили, че и дърветата цъфнаха, но илюстрациите към агроновината ни разсейват – защото се оказва, че „Силиконки откриха пролетния сезон“. Красавиците се възползват от затоплянето, за да покажат силиконените си красоти и зърната по тях. Има си и ценоразпис към една от снимките„За 400 лева толкова“!
Който иска повече – да се бръкне, значи, и да смята.
Макар че това май не е по силите на всички – в интервю за „ТРУД“ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България мрачно констатира, че „Сега някои студенти не могат да делят“!
Да цитираме дословно: „Има около 40 % математическа неграмотност сред 15-годишните. Така на входа на техническите висши училища идват хора, които не могат да делят, а как те да станат добри инженери?“
Трудна работа е това, делението, виж, с умножаването се справяме успешно, особено по избори – от първата страница на вестника научаваме, че „120-годишни призраци витаят в избирателните списъци“.
Това с голяма степен на достоверност може да обясни защо според преброяванията българите сме шест милиона и нещо, а в списъците за изборите – шест милиона без малко. Но като знаем прочутото ни дълголетие, което се дължи изключително на киселото мляко и предизборните кампании, нищо чудно след време да се окажем най-дълголетната нация в света!
Нация, дала много и благородно не взела нищо насреща. Добре че си имаме екс-министъра Соломон Паси, който да поиска нещичко от наше име – „Паси с нова идея: САЩ да пратят българин на Луната“популяризира начинанието „24 ЧАСА“. За по-късопаметните ще напомним идеята на г-н Паси от миналия месец – цитираме го по „СЕГА“: „На Балканите имаме нужда от ядрени оръжия“!
Като си спомним как преди четвърт век го освиркваха заради идеята страната да влезе в НАТО и го наричаха с думи, странно напомнящи медицински диагнози, започваме да изпитваме известни притеснения, че поне една от поредните му идеи може и да се сбъдне.
Но пък към Луната вече няма да изпращаме само мусака – тюрлю-гювечът, тая изконно българска манджа също има място в Космоса, заедно с нашата, изконно българска, глупост.

Няма коментари:

Публикуване на коментар