сряда, 1 август 2018 г.

ГЛУПОСТ С БАНДЕРОЛ



 В летните жеги на човек могат да му хрумнат гениални идеи – основно – икономически. В парламента има климатик, но това не пречи на гениалността – и в един горещ юлски ден депутатите решиха – пише го и в „МОНИТОР” – „Наливната бира – с бандерол”.
Човек трябва да не е виждал наливна бира дори на реклама, за да гласува такова нещо. Светкавично си представихме как барманът налива – както в рекламата – догоре, после маха пяната с дървеното ножче и лепва бандерола върху останалата пяна – така че да има отчетност и хазната да се пълни. Пълна халба – пълна хазна. И обратно, разбира се. Важно е народът да е доволен и да внимава да не се задави с бандеролчето.
За съжаление, седмица след това от „СТАНДАРТ” научаваме, че „Наливната бира - без бандерол”. Жалко, всенародното благоденствие се отложи…
Междувременно „24 ЧАСА” се опита да ни разтревожи съботно с твърдението, че „Златната плоча на НАСА с „Излел е Дельо хайдутин” може да шокира зелените човечета”. Нещо повече – не било изключено „да ни възприемат като войнствени скандалджии”.
Като знаем как работи гугълският преводач – нищо чудно!
Временно успокоение внася твърдението, че все пак сондите  „Вояджър”, превозващи смущаващия артефакт към извънземните цивилизации, имат още да пътуват до най-близката звездна система.
Временно – колко да е временно – 40 000 години…
А междувременно отново „24 ЧАСА” търси чудесата край нас – „В Бургас прохождат с ампутирани крайници”. Досега смятахме, че нещастниците могат да проходят само с протеза, а сега – ще им връчват чужд ампутиран крайник и да се оправят, така ли? Слава Богу, става дума за център за протезиране, който дава шанс на инвалидите, но тая скучна информация не става за заглавие!
По-оптимистично към лятото опитва да подходи „СТАНДАРТ” с папарашките снимки на Гришо и любимата му – „Гришо глези и къпе Никол в Сен Тропе”. Но хубавинята все пак не трябва да сладни – и същите снимки в „МОНИТОР” под намигащото заглавийце „Двамата скачат от яхта и се къпят с маркуч” са гарнирани и с чаена лъжичка катран  - „Мнозина обаче започнаха да се питат дали Григор няма да се раздели с треньора си”… Ако не с Никол – то с треньора, ако не и с него – с кучето (ако има куче, ако няма – да си вземе, за да има с кого да се раздели).
„МОНИТОР” продължава и със старанието си да изкарва противниците си виновни за всички скандали, бедствия и аварии: „Тома Белев изскочи и от чумата” – твърди изданието. Преди година ентусиазирани авджии предложили дивата свиня да се трепе без сезон, но въпросният Тома задействал агентурата си в парламента и така сега чумата тропа на вратите и еднометровата телена ограда с Румъния, а прасетата рият щастливо жълъди и хич и не им пука – сигурно, защото не знаят да четат.
Врагът не спи и през летните месеци, смятани погрешно за отпускарски – „Маргинали налазиха протеста на майките” – разобличава „ТРУД”. Няколко от несимпатичните на изданието и издателя му партии „опитват да яхнат недоволството”. С каква цел? Елементарно – „Парите са от чуждестранни спонсори”.
На нас все чуждестранната намеса ни обърква работите – ако я нямаше, досега да сме Швейцария на Балканите или – още по-добре – швейцар­ците щяха да се хвалят, че само след десетина години, ако продажбите на шоколад вървят добре, ще могат да се нарекат България на Алпите.
Честно казано, струва ми се, че ако вместо да разсъждават как да залепят бандерол върху прясно налята бира, депутатите бяха въвели бандерол върху глупостта, икономическият ефект би бил многократно по-голям.

Няма коментари:

Публикуване на коментар