сряда, 28 юни 2017 г.

ОТ ДВЕ ДО ДВЕСТА

в. "Стършел", бр. 3700/30.06.2017 г.

Ние, българите, сме бамбашка народ – знаем и две, и двеста.
Можем да ядем, можем да не ядем, можем да се лекуваме, оцеляваме и без лечение, можем да вярваме, можем и изобщо да не вярваме – и пак сме живи!
Челен опит в оцеляването ни сервира „МОНИТОР” – по съвет на лични лекари „Хора се церят с мазила за коне”! Лекарствата от ветеринарните аптеки лекували абсолютно всичко – „от възпален нерв на кръста, през артрит и разтегнато сухожилие до хрема и гъбички по краката”. Лекарствата за добитък били по-концентрирани и по-евтини – до два-три пъти по-малко от човешките. Най-популярен бил крем за пет кинта, „официално за лечение за възпаление на възпалени кравешки вимета”. С него хората си мажели разширените вени и хемороидите.
Чудно си живеем ние – мажем се с говежди лекарства и отбелязваме ръст на благосъстоянието!
Замалко да решим, че след като сме си решили сами проблемите с хемороидите, държавата е пре­хвърлила грижите си към безсловесните обитатели на нашите земи, като прочетохме в „СТАНДАРТ”, че „Петкова обеща помощ за рибата в яз. „Кърджали”. И рибата ли мина на социални помощи?
Слава Богу, става дума за това, че министърът на енергетиката бил обещал да не изпуска водата от язовира, докато рибата си хвърля хайвера.
Не само ние, читателите, знаем две и двеста – списователите и издателите на вестници ни водят с няколко обиколки! Ежегодната разправия около пиянските изцепки в „Слънчев бряг” „МОНИТОР” подхваща със загриженост за здравето и живота на пияндурките – „Правят шампанското в кочини” – предупреждава изданието и уточнява, че „Рус­ката пиячка е китайска”. По-старите си спомняме виетнамската водка и въздъхваме с облекчение.
Темата доразвива „24 ЧАСА” – „В Слънчака се излива помията на Европа. И какво от това?”. Дотук – добре, съгласни сме както със заглавието, така и със заключението, че „Не може да натрапваш спокойствие на този, който е дошъл да обикаля баровете и да се налива с евтин алкохол. Както и на свинята – чиста кочинка”. Както и с предвиждането, че „Собствениците на хотели, заведения, атракциони и магазини ще скочат като един, за да защитят статута на курорта”.
Само четири дни по-късно това се сбъдва – скачат, та оттатък! Направо в страниците на „24 ЧАСА” под прикритието на репортаж от нощни приключения – „Пиянският тур в Слънчев бряг: безплатен шот, доразбиване в 6 кръчми, маркуч за изтрезняване”. Честно казано, вниманието най привлича маркучът – предположихме, че става дума за промивка на стомаха, оказа се просто поливане със студена вода. Разочароващо.
Организаторите на обиколките разясняват: „Много митове се носят напоследък за тези баркролове. А те са едно младежко изживяване, което се предлага в много младежки курорти”!
А собственик на бар откровено си казва, че „Без тях всичко наоколо ще е един прост бетон”. Без атракциите с безплатни шотчета, състезания по нестандартни секс танци или пози, в хотелите ще се мотаят само мухи и бъркащи в носа си отегчени хора на рецепцията. Така си е – на бетона трябва да се вдъхне душа! Особено в слабите курортни месеци.
Има цитирани и мнения на туристи, дошли специално за тая хубавиня – че им е толкова хубаво, че не им се тръгва. Би било хубаво да ги питаме на сутринта, но тогава маркучът вече ще е влязъл в действие.
Вестникът е едно такова нещо, че може и две, и двеста – ако сте попаднали на един брой, ще си съставите едно мнение. Ако попаднете на друг – ще дойдете на акъла на защитаващия противоположното мнение.
Кой се е обадил, кой е платил за едното или за другото, остава редакционна тайна.

Ето, затова започнахме се клепаме с мазила за крави – защото толкова дълго ни показват, че ни мислят за чифтокопитни, че вече сами започнахме да го вярваме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар