сряда, 10 май 2017 г.

ЛЕСНИ ПАРИ, БЕЗПЛАТНА БИРА

в. "Стършел", бр. 3693/12.05.2017 г.

Няма безплатен обяд, няма и лесни пари – освен в рекламите. Отворете бира и може да спечелите още една, теглете кредит и може да спечелите чайник, пуснете тото и може да спечелите милион…
Номерът е в думичката „може”, която заменя остарялото понятие „светло бъдеще”. Все на нещо трябва да се надяваме в тоя свят, все в нещо трябва да се вярва – ако не във всеобщото светло бъдеще, поне в късмета.
Има и алтруистични организации, които обещават онова, светлото, направо безплатно – няма нужда да се купува нещо, няма нужда да се трие нещо, само трябва да свалиш нещо свое – „Предлагат почивка без пари срещу снимка на дупето” – прославя человеко-дупелюбците „ТЕЛЕГРАФ”. „Можеш да спечелиш безплатна почивка в любимия ти руски лагер в Шри Ланка, като качиш снимка на задните си части. Успех!” – така туристическа фирма набирала лайкчета във фейсбук и потенциални клиенти.
Туристическата фирма накъдето е тръгнала, ние оттам се връщаме – прелистваме няколко страници от най-евтиния всекидневник и попадаме на почти облечена красавица, която би спечелила почивката в любимия ни руски лагер от раз. Но очевидно и тя е филантроп, алтруист и човеколюбец – снимала е въпросните си части, само за да зарадва телеграфните читатели.
„МОНИТОР” пък открива ново приложение на едно благословено (особено сутрин) питие – „Бирата спира плужеци маниаци”. Според дописката прочутите английски морави са заплашени от „плужеци, полови маниаци, идващи от Испания”. Слава Богу, плужеците не посягали на хора, но в замяна на това пасели ливадите и се размножавали със скорост, неприсъща на охлювите, като при това не се влияели от никакви отровни препарати. Но коварният Албион измислил свой, изключително хуманен начин за справяне с тая гад – „Единственият начин да бъдат спрени е да бъдат подмамени с бира. Те обичат вкуса на пивото и лесно се давят в малка локва с кехлибарената течност”. Язък за бирата, бихме рекли, с какво са заслужили плужеците да им я плащат данъкоплатците, но ще ни обвинят, че не сме хуманисти и плужеколюбци, затова ще преглътнем новината, ще загърбим страстните голи охлюви, за да се потопим в нашенските страсти, където плужеците са далеч по-малко и се давят по-трудно.
„Защо в България няма осъдителни присъди?” – задава г-н Петър Иванов в „ТРУД” въпроса, който ни тормози вече четвърт век и се опитва на една вестникарска страница да ни отговори – най-кратко казано, защото полицаите хващат, прокурорите обвиняват, а съдиите пускат. Не всички, разбира се, само лошите съдии. А към тяхната защита обезпокоително и безнравствено се присъединява корумпираната медийна общност – „За пореден път се видя как трите големи телевизии – Би Ти Ви, Нова и БНТ, директно манипулират зрителите си чрез перфидно изкривяване на фактология, прокарването на оценъчни коментари в новините, а и чрез подбора на анализатори и коментатори по темата. Още по-скандална е ситуацията с т. нар. обществено Българско национално радио, което се е превърнало в радиоточка на олигархичния кръг „Капитал”, както и в субсидираното от Българския хелзинкски комитет Дарик радио”…
Майчице – изобщо не си бяхме представяли мащабите на медийната корумпираност и зависимост! Но, слава Богу – има светъл лъч – здравите съдебни сили засилват натиска над злите такива, увеличава се „пресата върху пазителите на „агнешките главички”, които скоро ще отидат курбан.”
На това обикновено му се казва заплаха с нещо неприятно, особено за нарочения за курбан, но щом прокуратурата го приема за речено в преносен смисъл, приемаме го и ние – все пак засега пред Висшия съдебен съвет неидентифицирани приносители на будна гражданска съвест изтърколиха само няколко агнешки главички, купени срещу три кинта на парче от Женския пазар, човешка няма нито една!
Няма лесни пари – нито за дупетата, нито за плужеците, нито за приносителите на главички.

Има само безплатна бира – но само за плужеци.

1 коментар:

  1. Чудесна публикация. С удоволствие изчетох цялата пулбикация. Успех с този блог и с развитието му!

    Приятелски препоръчвам да посетите нашият проект за SEO и
    Дигитален маркетинг за по-голяма популярност в Интернет

    ОтговорИзтриване