сряда, 4 януари 2017 г.

АПОКАЛИПСИС С КИСЕЛО ЗЕЛЕ

в. "Стършел", бр. 3675/06.01.2017 г.

Когато в календара наближат датите с червени цифрички, средностатистическият гражданин започва да си проверява портфейла, бидончето с кисело зеле и бурето с вино в мазето, хората, които пълнят новините с коалиционните си споразумения и неволи отиват на Малдивите, но вестниците остават на бойния си пост и се грижат празничното настроение да не вземе да размекне съвсем народонаселението.
И като се зададоха едни апокалипсиси…
Със сравнително безобиден катаклизъм ни подгрява „ТЕЛЕГРАФ”: „НАСА предрекла 15 дни пълен мрак”! Има и научно обяснение – „Светлината от Венера ще загрее газовете на Юпитер и ще предизвика реакция. Това ще накара безпрецедентно количество водород да осъществи контакт със слънцето и да предизвика масивна експлозия”… И прочее ужасии – но най-важното е, че като гръмне каквото там трябва да гръмне, „небесното тяло щяло да потъмнее до синьо. Щяло да отнеме над 14 дни, за да си върне нормалната форма”. И цялата втора половина на ноември Земята щяла да бъде потопена в пълен мрак.
Не сте го забелязали? Внимавайте с парцуцата – на три излишни ракии човек може да проспи края на света!
По-хард подхожда „УИКЕНД” – макар и с питанка накрая, заглавието стряска. „Започва ли Апокалипсисът?” – се пита изданието. Значи, отново смяна на полюсите, земетресения, наводнения, изоставане от орбитата, „сериозни катаклизми и смущаващи природни явления, каквито не сме наблюдавали и не са 
описвани в учебниците по физика”. За всичко това е виновна планетата Нибиру, която още не е открита, но според българския представител в „Галактическа федерация на светлината” вече „забавя въртенето на Земята около Слънцето с почти един градус на ден”. Като за начало – зимата щяла да дойде едва в началото на февруари. Това трябваше да го кажат на хората, които мръзнаха по Нова година на магистрала „Тракия” – със сигурност щяха да повярват.

„СТАНДАРТ” пък утрепва всичко детско, останало в изтерзаните ни душици, разбивайки „Митовете около Коледа”. Кой е измислил Коледата? Няма да се сетите – Чарлз Дикенс. Преди да напише своята „Коледна песен”, „Коледа е бил сравнително малък празник”. Тънката книжица обаче „издига силно културния профил на празника и дава началото на традиции като пуйка за коледната вечеря”. Цитираният английски автор на изследването „обвинява Дикенс „за зловещото наследство, което представлява модерната версия на Коледа”.
Любопитно – кой ли непрокопсан писател е натрапил у нас традицията зловещата традиция по Коледа да се колят прасета? Очакваме с нетърпение това разкритие!
„24 ЧАСА” успешно обединява коледния дух на състрадание и съчувствие към хората в беда с кулинарните рецепти – информацията за катастрофа със загинали хора минава под радостното заглавие „Колата от катастрофата край Микре е неразличима, жената е на пастет”. Ама сериозно – точно така си пише! Загиналата сигурно си има деца, близки, хора, на които е била скъпа, те с радост ще прочетат тая дописчица, подписана от г-жа (или г-ца) Росица Христова.
А съвсем коледно всеопрощение се лее от спортната страница на „СТАНДАРТ” – „Героите от порното поканени във „Вектра”. Ако си спомняте, няколко подрастващи футболистчета от пловдивски клуб си организирали групов секс с малолетно момиче, направили клипче и го качили в интернет, та да се похвалят. Седмица след това лицемерното ни възмущение е заклеймено по най-заклеймяващ начин – „Двамата юноши на „Локомотив” Пд, които по комунистически почин бяха нападнати и обвинени, задето са правили секс, са поканени във „Вектра”… Гиди гадни комунисти, за тях Коледа няма, слава Богу, че има добри хора, които да приютят любителите на домашна порнянка!

Добре че празниците свършиха, до следващата зима ще забравим за края на света! Пийте сега по един зелев сок за отскок и – на работа, че апокалипсисът може и да се отложи, но падежът на кредита е неизбежен!

Няма коментари:

Публикуване на коментар