сряда, 12 октомври 2016 г.

ВСИЧКИ – НА КИЛИМЧЕТО!

в. "Стършел", бр. 3664/14.10.2016 г.

Едни такива времена настанаха, че чистачките в Министерския съвет не могат да отворят вратата, та да преметат – винаги някой ги е изпреварил и се е проснал на килимчето отпред! Ще речете – какво им е на времената. Ами – предизборни, сега е жътвата на пресата, сега се решава кой е по-по-най-верен на партията. Управляващата, разбира се, нашата преса и опозиция – къде я търсиш!
След дълго и трепетно очакване най-после се разбра кой ще е кандидатът на ГЕРБ и върху килимчето светкавично се струпа небивала навалица. „СТАНДАРТ” подхожда поетично – „Цецка Цачева вижда себе си в стихотворение на Маргарита Петкова” – твърди изданието. И цитира стихотворението – „Като дива къпина съм – ни хубост у мен, ни сладост”... Има и още нелицеприятни за кандидатката стихове, но да не прекаляваме – стихотворението с нищо не е виновно за стандартната наколенка.
„24 ЧАСА” свири на тънката струна – всеки родител знае колко благо му става, когато му похвалят детето. Затова изданието разчепква биографията на нищо неподозиращия син на кандидат-президентката – „Математическият гений Румен е стажант в ЦЕРН, а САЩ са кръстили метеорит на негово име”. Като оставим настрани разсъжденията дали е непочтено да се използват с агитационна цел децата на кандидатите – независимо като похвала или компромат, не можем да не отбележим изключителната компетентност и широка обща култура на г-н Цв. Цветанов, който ни уверява, че на името на младежа бил кръстен метеорит. Метеорит е нещо, което пада на Земята от космоса, пада, гръмва и вече го няма – а астероид е нещо друго. Но до изборите има време – ще се поправим!
„ТРУД” е заел почти цялото килимче пред височайшия кабинет – още на другия ден с голямо заглавие „Борисов посочи майката на нацията” ни информира за новата ни роднина. Разбира се, танцът на килимче е висш пилотаж – необходим е и малко мирис на море и трудови хора – и от подзаглавието научаваме, че „Рибари разбрали предварително коя е кандидат-президентската двойка, но го запазили в тайна. Страхували се, че премиерът повече няма да лови риба с тях”.
Ами – какъв риболов е без премиер в лодката – кьораво сафридче не може да се закачи!
Това, разбира се, не е достатъчно, затова още на другия ден вестникът включва тежката артилерия – с приложението, което ни уверява, че според астралната є карта „Цецка Цачева – родена за майка на нацията”! Какво е характерно за една майка? Естествено – „Според звездите председателят на парламента има яростен темперамент и бързо може да смачка нечий фасон”. Твърда ръка – това се иска в днешно време! Освен това според звездите мисията на кандидат-президентката била „Да постави емоционалната власт над финансовата сигурност”.
Тук малко се объркваме, защото у нас открай време емоциите зависят от финансовата сигурност – да си спомним какво стана преди няколко години със сметките за тока, но кои сме ние, та да даваме акъл на звездите и техните тълкуватели!
Съвсем неочаквано в тарапаната върху килимчето се озова и Божи служител – Пловдивският митрополит Николай! „Дядо Николай бие камбани в прослава на кабинета” – твърди „СТАНДАРТ”, но според „24 ЧАСА” работата е още по-дебела – „В Пловдив бият камбани в прослава на премиера”. Светиня му разпоредил празничния звън в чест на успешната покупка на родната къща на екзарх Стефан, имот, „обявен на публичен търг, на който владиката Николай игра и го спечели”.

Всеки, спечелил нещо на търг благодарение на безкористна височайша намеса да си вземе бележка – ако не може да бие камбана, поне да пусне празнични фойерверки в нощното небе, като не забрави предварително да обяви в чия чест са – да не вземе някой да си помисли, че са за рожден ден на някоя мутра!

Няма коментари:

Публикуване на коментар