сряда, 9 март 2016 г.

ГОВЕДАТА СА НИ СКЪПИ


Новият век си има и новите изисквания – вече не е достатъчно, даже е демоде човек за човека да е брат, нужно е и хуманно отношение към четириногите, пернати или водоплаващи създания Божии.
Затова въпреки хала си държавата според „24 ЧАСА” е заделила „28 млн. лв. за хуманно отношение към птици”. Малко объркване предизвиква първото изречение на дописката, разясняващо, че става дума за „държавната помощ за хуманно отношение към свине”, но по-нататък става ясно, че освен 28-те милиона за пилехуманизъм съвсем същата сума ще се отдели и за свинехуманно отношение.
Досещаме се, че за ремонт на катедралата „Св. Александър Невски” бяха отпуснати 20 милиона, но сигурно толкова са били необходими, ако е имало нужда от повече – предполагаме, че щяха да се намерят!
Събираме обаче 28 и 28 и получаваме числото 56 милиона, което странно напомня едно по-старичко заглавие от „ТРУД”: „50 млн. лв. отпуска кабинетът за великденски бонуси за пенсионерите”.
Пилетата и прасетата водят с шест милиона субсидия, но те дават пържоли и яйца, а пенсионерите – какво да дадат, горките, те вече са взели-дали – да се радват и на двете двайсетачки предизборно!
А междувременно в южна България подемат девиза на една незабравима банка – само че в малко модифициран вариант. Според „НОВИНАР” „Вдигат такса „Крава” в Рила и Пирин”. За да си пасат добичетата, според проектонаредба на екоминистерството гордите им собственици ще трябва вече да плащат „почти 50 пъти повече”. Направо ще си го речем – „Говедата са ни скъпи”! Всичките, без никаква дискриминация – чифтокопитни и безкопитни.
Мотивът? Че тъй като старата такса била отпреди петнайсетина години, „ниската цена за ползване на пасища през последните години е довела до значителен ръст на животновъдите”...
Ама наистина са ни скъпи!
И все пак – дори на опашката не могат да стъпят на скъпия г-н Гюнтер ІV, който притежавал 124 милиона долара. Първо, защото е немска овчарка и хапе, второ – защото наистина според информация на „ТРУД” е наследил милионите от баща си – Гюнтер ІІІ, който пък ги получил в наследство от собственичката си... „Тази немска овчарка може да купи имението на Мадона в Маями и цял живот да яде бели трюфели” – коментира изданието.
Трюфелите все още са кът по нашите земи, затова пък след официално обявеното  спиране на всички нелегални канали цигари без бандерол – дал Господ! Контрабандистите вече направо се чудят какво да ги правят! „Тир ръси контрабандни цигари, роми с каручки събират стоката, преди да дойде полицията” – съобщава „ТЕЛЕГРАФ”. Неизвестен тир изсипал товара си в река Чая и зарадвал местните обитатели, които трюфел може да не са и сънували, но пък сега ще могат да си пушат от тук – до края на света – „Докато пристигнат ченгетата обаче, роми от близките населени места започнали ударно да прибират папиросите без бандерол с каручки”. Очевидно – прибрали са всичко, защото са имали достатъчно време – иначе най-финансираното министерство малко се е поизложило – „Куриозната случка се разиграла преди седмица, но полицията научила за находката едва в петък”...

И полицията ни е скъпа, но очевидно недостатъчно – ако имаше не един, а два милиарда бюджет, със сигурност щеше да открие контрабандата още по средата на седмицата, без да чака петъка!

Няма коментари:

Публикуване на коментар